Jente (14): - Jeg ble voldtatt på McDonalds

Voldtatte jenter får ikke prøvd sakene sine i rettssalen. Advokaten og familiene raser.

- GRUPPEVOLDTATT: Den 16 år gamle jenta mener at hun ble voldtatt under terrassen på denne blokka på Tveita av til sammen fem menn. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet
- GRUPPEVOLDTATT: Den 16 år gamle jenta mener at hun ble voldtatt under terrassen på denne blokka på Tveita av til sammen fem menn. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): 21. august 2008: En 14 år gammel oslojente anmeldte en voldtekt som skal ha funnet sted på toalettet på en McDonalds-restaurant på CC Vest i Oslo.

Hun hadde avtalt å møte en gutt for å bli nærmere kjent denne dagen. Ifølge hennes forklaring ønsket gutten at hun skulle følge med ham da han skulle på do. Jenta ble med, men gjorde det klart for ham at hun ville vente utenfor.

Mens hun sto og ventet ble hun plutselig dratt inn på do og tvunget inn i et avlukke. Jenta har fortalt til politiet at gutten kastet seg over henne og at hun forsøkte å kjempe i mot alt hun kunne, men at han var sterkere og at han hadde låst døren.

- Jeg tror ikke han brydde seg om det. Han ville ha sex med meg og det var det eneste han tenkte på, har jenta forklart.

2. mars 2008: En 16 år gammel jente var med en venninne på en bursdagsfest på Tveita i Oslo. 16-åringen danset og drakk alkohol. På et tidspunkt senere på kvelden dro venninna hjem, men 16-åringen ventet på at en kamerat som skulle hente henne.

Mens hun ventet inviterte noen av festdeltagerne henne ut for å trekke litt frisk luft. Hun ble med guttene under en terrasse til en blokk like bortenfor klubbhuset der festen ble holdt.

Det var da hun mener hun ble voldtatt av til sammen fem menn. Ifølge jenta skal de ha tatt tak i henne, revet av henne klærne og voldtatt henne etter tur, til tross for at hun skal ha gjort motstand både fysisk og verbalt.

- Helt uforstårlig
Nå er begge sakene henlagt av politiet i Oslo og av Statsadvokatembetet på grunn av bevisets stilling. Også Riksadvokatens kontor har vært inne i gruppevoldtektssaken og henlagt saken for en av personene.

Igjen sitter to jenter med deres familier som mener at døtrenes deres har blitt voldtatt. De er ikke enige med påtalemyndigheten som har henlagt sakene. CC Vest-saken ble innklaget, men er nå endelig henlagt.

Gruppevoldtektssaken er påklaget til Riksadvokaten av den 16 år gamle jenta.

Advokat Trine Rjukan bistår begge jentene i sakene. Hun er opprørt etter at sakene nå ikke blir prøvd for domstolene i Norge.

- Dette er to svært alvorlige saker med unge ofre som politiet har brukt store ressurser på. Det er for meg helt uforstårlig at disse sakene blir henlagt, sier advokat Trine Rjukan i Advokatfirmaet Rjukan til Dagbladet.no.

- BLE VOLDTATT PÅ DO: Den 14 år gamle jenta har fått psykiske problemer etter det hun mener var en voldtekt på et toalett på McDonalds på senteret CC Vest i Oslo. Foto: CC VEST
- BLE VOLDTATT PÅ DO: Den 14 år gamle jenta har fått psykiske problemer etter det hun mener var en voldtekt på et toalett på McDonalds på senteret CC Vest i Oslo. Foto: CC VEST Vis mer

- Hadde videobevis
Saken fra CC Vest ble henlagt av politiet på grunn av bevisets stilling. Saken ble innklaget til Oslo Statsadvokatembeter og endelig henlagt der.

Den aktuelle statsadvokaten som behandlet saken er etter det Dagbladet.no forstår utilgjengelig. Dermed har ikke embetet anledning til å imøtegå kritikken fra de pårørende etter gjentatte forsøk.

Ifølge politiet var én person siktet i saken. Saken er en såkalt påstand mot påstand-sak, men bistandsadvokaten er ikke i tvil om at 14-åringen ble utsatt for en voldtekt.

Blant annet skal politiet ha videobevis i saken som viser at siktedes forklaring, ifølge Rjukan, ikke stemmer i forhold til bildene.

Hun var først i tvil om hun i det hele tatt skulle anmelde saken fordi hun ikke visste om hun ville orke belastningen.

- Hun var en glad jente og hadde ingen problemer i forkant av hendelsen. Etter voldtekten har hennes psykiske tilstand endret seg radikalt og hun har fått psykologhjelp og har hatt behov for tett oppfølging, sier hun.

Den 14 år gamle jenta føler at hun ikke har blitt tatt på alvor av politi og påtalemyndighet, som nå frykter at en voldtektsmann går løs.

- De som har tatt avgjørelsen vet ikke hvordan det er å bli voldtatt. De kan ikke ha opplevd det, ellers hadde de ikke henlagt saken, sier hun via sin bistandsadvokat, som sier at jenta ble knust da henleggelsen var et faktum.

- Juryen var til hinder
I gjengvoldtektssaken på Tveita innstilte oslopolitiet på tiltale, men statsadvokaten henla saken for fire av de fem guttene som var siktet i saken. Strafferammen for gjengvoldtekt i Norge er 21 års fengsel. Derfor måtte Riksadvokaten gå inn å behandle saken for den femte og eneste siktede som var over 18 år gammel. Alle sakene ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Påtalemyndigheten vurderer bevisene opp mot en lagrette. I denne saken har de tydeligvis ment at saken ikke ville endt med domfellelse i lagmannsretten med en jury og at de derfor har henlagt den. Dersom juryordningen er til hinder for at det blir reist tiltale i voldtektssaker, så er det et meget stort rettssikkerhetsproblem for fornærmede i sedelighetssaker. Da mener jeg at man har plikt til å fjerne juryordningen i slike saker, mener Rjukan til Dagbladet.no.

Nær halvparten av voldtektssakene som ender i dom tingretten, ender med frikjennelse i lagmannsretten. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har tidligere gått ut med et ønske om å fjerne juryen i voldtektssaker.

SJOKKERT: Advokat Trine Rjukan bistår de to jentene. Hun reagerte med vantro da saken ble henlagt. Rjukan har en rekke sedelighetssaker da hun blant annet er kontaktadvokat for Legevakten i Oslo. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet
SJOKKERT: Advokat Trine Rjukan bistår de to jentene. Hun reagerte med vantro da saken ble henlagt. Rjukan har en rekke sedelighetssaker da hun blant annet er kontaktadvokat for Legevakten i Oslo. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/Dagbladet Vis mer

Han har også truet med å styrke beviskravene i voldtektssaker slik at det blir vanskeligere å ta ut tiltalte, slik at de som ender i rettssystemet skal få en bedre sjanse i lagmannsrettene.

Tidligere lagdommer Lars-Jonas Nygard har undersøkt dette fenomenet.

Se sjokkbeslutningene fra lagmannsrettene her.

- De må ha forstått
I den konkrete gruppevoldtektssaken mener Rjukan at det er kvinnefiendtlige holdninger som ligger bak henleggelsen.

16-åringen som mener seg voldtatt var beruset i voldtektsøyeblikket. I forkant av overgrepene skal hun sammen med andre ha danset på bordet på festen og de siktede påsto at hun var lettkledd.

De fire guttene som var siktet i saken vedgår at de hadde sex med henne, men de mener at hun var med på det frivillig.

- Jeg kan ikke se at henleggelsen baserer seg på annet enn fornærmedes påståtte utfordrende oppførsel, men det skal ikke ha relevans i forhold i så alvorlige saker som voldtekt om fornærmede har flørtet eller vært lettkledd tidligere på kvelden. Det er komplett umulig for meg å forstå at man kan tro at en 16 år gammel jente frivillig har sex med fem helt fremmede gutter under en terrasseblokk i full offentlighet med flere tilskuere. Etter min oppfatning er det utenkelig at de involverte ikke forsto at dette skjedde mot hennes vilje, tordner bistandsadvokaten og fortsetter:

- Dette er en sak hvor ord står mot ord og man har ikke ansett fornærmedes oppførsel tidligere på kvelden som dydig nok til at man oppfatter henne som et verdig offer. Dette skal ikke ha relevans for den svært alvorlige hendelsen hun er utsatt for. Da er vi inne på et blindspor som vil føre til at kvinners rettssikkerhet blir utvannet til det uforsvarlige, sier hun.

- Holder ikke en rettssal
Statsadvokat Erik Førde i Oslo statsadvokatembeter avviser påstandene på det sterkeste og mener at verken en juryfrykt og jentas oppførsel var tema for henleggelsen.

Samtidig ønsker han ikke å kommentere begrunnelsene for hvorfor saken ble henlagt.

- Politiet har gjort alt rett i denne alvorlige saken, men etter en totalvurdering er beviskravene ikke oppfylt, sier Førde til Dagbladet.no.

Han understreker at det er ikke slik at de ikke tror på fornærmedes forklaring i saken og at de ikke tror på hva hun har gjennomgått.

KLAGER: 16-åringen som mener seg voldtatt innklager henleggelsen til Riksadvokaten. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet
KLAGER: 16-åringen som mener seg voldtatt innklager henleggelsen til Riksadvokaten. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet Vis mer

- Men for at det skal holde i en rettssal er det strenge krav til bevis. Det er ikke nok at en av partenes forklaring er den mest sannsynlige. På generelt grunnlag er det bedre at 10 skyldige går fri enn at en uskyldig blir dømt, sier statsadvokaten.

Han mener det er viktig å skille mellom hva noen er med på og hvorvidt de som er med på det oppfatter det som et overgrep eller ikke.

- Overgriper har kanskje ikke vært klar over hvordan fornærmede har oppfattet situasjonen, sier han.

- Hva skal til?
Riksadvokaten, som henla saken for mannen som var over 18 år på gjerningstidspunktet, sier de har tatt saken på største alvor.

- Vi vurderte det slik at det ikke var mulig å foreta ytterligere etterforskning som ville kunne stille saken i et annet bevismessig lys. For siktede var usikkerheten knyttet til hans eventuelle rolle ved hendelsen, sier statsadvokat Guri Lenth ved Riksadvokatembetet.

Riksadvokaten er kjent med at saken er klaget inn og skal behandles i nær framtid.

Selv synes jenta at henleggelsen føles som et nytt overgrep og føler det direkte krenkende at noen kan tro at hun har sex med fem personer frivillig på offentlig sted.

- Hva skal til for at det blir reist tiltale i voldtektssaker når ikke en gang en gruppevoldtekt er nok? spør moren seg.

Dagbladet.no har fått samtykke til å omtale disse sakene av begge de to jentenes familier.

VAR PÅ FEST HER: I dette klubbhusetlokalet til høyre i bildet var jenta på fest. Det var på andre siden av blokken til venstre at voldtektene skal ha skjedd. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet
VAR PÅ FEST HER: I dette klubbhusetlokalet til høyre i bildet var jenta på fest. Det var på andre siden av blokken til venstre at voldtektene skal ha skjedd. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer