Jente (14): - Jeg er torpedo. Gi meg pengene!

Den 14 år gamle jenta rettet en pistol mot den skrekkslagne drosjesjåføren Abdi. Sammen med sin mor (44) ranet hun han for 5000 kroner. Selv erfarne politifolk i Oslo er rystet etter drosjeranet som skjedde i Oslo sentrum i 10-tida i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta er allerede en kjenning av politiet. Det samme er moren og flere andre i familien.

Barnevernsvakta ved Politihuset i Oslo har nå tatt hånd om jenta, inntil bydelsbarnevernet overtar ansvaret for henne fra mandag av.

- Barnevernet prøver å finne et sted hvor hun kan plasseres, sier vaktleder Trond Røgeberg ved kriminalvakta ved Oslo politidistrikt.

Jenta skal ha vært involvert i flere straffbare forhold tidligere, men aldri noe så alvorlig som grovt ran. Det har en strafferamme på 12 års fengsel, men fordi jenta er under den kriminelle lavalder, vil det aldri bli reist noe straffesak mot henne.

Kort tur

I går kveld møtte Dagbladet drosjesjåføren Abdi som ble ranet. Til daglig studerer kan miljøkjemi på Universitetet i Oslo. I helgene kjører han drosje for å spe på inntektene. Her er hans fortelling om den spesielle drosjeturen:

Klokka er 10 på lørdag formiddag på Grønland i Oslo. Mor og datter hopper inn i drosjen. 14-åringen setter seg i forsetet. De spør sjåføren hvor han kommer fra. Han svarer Afrika. De skal ikke lange turen, så taksameteret stopper på 53 kroner. Den lille jenta trekker opp en 1000-lapp fra lomma og spør:

- Kan du veksle?

Abdi kan aldri tenke seg at to damer kan utføre et ran. I første omgang svarer han nei på spørsmålet om veksling. Men så kommer han på at han har 5000 kroner i lomma som han skal kjøpe printer for.

Ga fra seg alt

Abdi trekker pengene opp av skjortelomma og leter etter veksel. Så skjer det:

- En pistol blir hevet mot skulderen min og den vesle jenta sier:

«Jeg er en torpedo. Gi meg pengene.» Jeg synes hele situasjonen er ubegripelig. At to damer er i ferd med å rane meg, kan jeg ikke fatte. Jeg klarer ikke å bli redd eller forbanna. Hele situasjonen er ubegripelig, sier Abdi.

Abdi bestemmer seg for å gi fra seg pengene. Kvinnen i baksetet bøyer seg framover og snapper pengene ut av handa hans. Mor og datter løper ut av bilen og inn i boligblokken på Oslo øst.

Abdi trykker inn alarmknappen og får etter kort tid hjelp.

Sentralen ringer ham opp og Abdi forteller hva som har skjedd. De ringer politiet som dukker opp etter et par minutter.

Væpnet aksjon

Alarmmeldingen utløste en væpnet politiaksjon. Flere bevæpnede politipatruljer lette etter de to kvinnene, mens en hundepatrulje søkte etter spor fra drosjen. Hundene fant raskt ferske spor som ledet til en leilighet i Herslebs gate, bare et steinkast fra der drosjen ble ranet.

Vitneforklaringer tydet også på at de to hadde gått dit, og væpnet politi slo til mot den aktuelle leiligheten. En time etter ranet ble den 14 år gamle jenta og hennes 44-årige mor pågrepet. Flere andre personer var til stede i den samme leiligheten, blant annet flere små barn.

Det ble ikke funnet penger som kan stamme fra ranet, men det ble funnet en kopi av en pistol. Det er tvilsomt om det var denne som ble benyttet under ranet.

Regnes som oppklart

I går foretok politiet avhør av jenta, med barnevernet til stede. Jentas mor ble avhørt i går kveld. Spørsmålet om hun skal framstilles for varetektsfengsling, avhenger av hva hun sier i avhør.

Politiet lurte en stund på om også 14-åringens bestefar kunne ha hatt noe med ranet å gjøre, men er tilbøyelig til å tro at han ikke visste noe om det.

Han sto på gata der drosjen stoppet, og skal ha vært vitne til at ranet skjedde.

Men han foretok seg ikke noe som gjorde ham til medskyldig i ranet. Han kan likevel bli aktuell å avhøre som vitne i saken. Da politiet slo til mot leiligheten var, ikke bestefaren til stede.

svein.ove.soreide@dagbladet.no

ulf.andre.andersen@dagbladet.no

RANET: Trass i at jenta var så ung, følte drosjesjåføren Abdi seg kraftig truet da hun siktet på ham med en pistol.