Jente (14) drept av hai i Florida

Padlet med ei venninne utenfor stranda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 14-årige jenta ble angrepet mens hun og ei jevnaldrende venninne padlet på hvert sitt boogie-brett i går.

De befant seg omtrent 90 meter fra ei populær badestrand ved Florida Panhandle, sju mil øst for Pensacola, da de oppdaget en mørk skygge i vannet, melder nyhetsbyrået AP.


Skyggen skulle vise seg å være en to og en halv meter lang hai, trolig av typen oksehai. Få sekunder seinere gikk den til angrep på den ene jenta.

Ring av blod

Tim Dicus (54) hadde kommet på land etter å ha surfet i nærheten da han hørte tenåringene skrike. Han kastet seg ut i vannet igjen og padlet ut til dem på surfebrettet sitt. Han kunne se at 14-åringen lå i en ring av blodfarget vann.

- Jeg padlet ut med én gang og fant henne flytende med ansiktet ned i alt blodet. Haien svømte like ved henne, klar til å komme opp og angripe igjen, sier han til AP.Ifølge Dicus hadde haien bitt jenta i det ene låret. Skadene var omfattende. Et stort stykke av låret var borte og han kunne se rett inn til lårbeinet. Han dro 14-åringen opp på surfebrettet sitt mens venninnen la på svøm mot land.

Det lokale politiet i Walton, Florida er imponert av Dicus\' redningsinnsats.

- Han fikk jenta opp på brettet sitt og tok henne inn til land. Han satte sitt eget liv i fare for å hjelpe henne, sier sheriff Frank Owens ifølge tv-stasjonen Channel 4.

Prøve å angripe igjen

Tom Dicus forteller at haien fulgte etter og forsøkte å angripe ham mens han padlet den hardt skadde 14-åringen på surfebrettet mot stranda. 54-åringen hevder han måtte slå haien hardt på snuten for at den skulle holde seg borte.

- Haien fulgte oss helt inn. Den var fast bestemt på å fullføre lunsjen. Jeg hater å si det på den måten, men det var dét den prøvde på, sier Dicus.

Inne på grunna fikk han hjelp av to badegjester som hadde svømt ham i møte med en flåte. De la 14-åringen oppå flåten og trakk henne det siste stykket inn mot land.

Ifølge polititalskvinne Donna Shank ble 14-åringen umiddelbart fraktet til sykehus. Der kunne de ikke gjøre annet enn å erklære henne død.

14-åringen, som kom fra Louisiana, var på ferie i Florida da hun ble drept. Venninnen slapp fra marerittet uten fysiske skader.

Stengte strender

Politiet reagerte umiddelbart med å beordre alle badegjester i området opp av vannet langs tre mil av kystlinja av området.

Haiangrep er ikke helt uvanlig i Florida. Fra 2000 til 2003 ble det registrert over 30 angrep på mennesker i året.

De aller færreste ender likevel med døden.

• Les mer om hai: her

• Alysha (7) drept av hai

• 22-åring slukt av hvithai

FARE FOR HAIANGREP: Over 30 mennesker blir årlig angrepet av hai i Florida. Bildet er fra New Smyrna Beach i 2001, da myndighetene hengte opp et varselskilt. Foto: SCANPIX/AP