Jente (14) fjernet halve hjernen

I går fjernet kirurger halve hjernen til 14 år gamle Amber Ramirez fra Nebraska i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er blitt plaget av anfall hele livet, nå er jeg lei, sa 14 år gamle Amber til pressen like før gårsdagens operasjon. Operasjonen tok ni timer.

Amner er rammet av den fryktede, men meget sjeldne lidelsen Rasmussens sykdom. Sykdommen går rett og slett til angrep på en hjernehalvdel, og pasienten riskerer alvorlige funksjonshemninger, fullstendig lammelse og til og med døden. Ca. 1000 personer lider i dag av Rasmussens sykdom.

Hos unge Amber var det venstre hjernehalvdel som ble angrepet og måtte fjernes. Denne siden kontrollerer både talen og finmotorikken. Etter en slik operasjon prøver den gjenværende halvdelen å kompensere for det tapte hjernevevet, men siden Amber er såpass gammel er legene usikker på om hun kommer til å snakke igjen.

I rullestol

- Intelligensen og hukommelsen vil være intakt, men hun vil halte og vil ikke kunne bruke sin høyre hånd, sier John Freeman, direktør ved eilepsiavdelingen ved John Hopkins Medical Center til nyhetsbyrået AP.

Sykdommen har holdt Amber i rullestol siden hun var ni. Sykdommen har også ført til smertefulle rykninger i høyre arm og bein nesten hver time.

- Vi tenkte mye på fremtiden når vi tok vår beslutning. Kanskje Amber vil bli i stand til å flytte hjemmefra og klare seg selv, sa Ambers mor til AP før operasjonen.