Jente (14) måtte selv lete fram navnet på mannen som skal ha voldtatt henne

- Politiet sa det gikk mye fortere om jeg kunne finne ut av det, sier jenta. Bistandsadvokat tviler på kompetansen til politietterforskerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 17.mai i fjor ble en 14-årig jente voldtatt av en mann som hun hadde truffet på nettet, ifølge jentas forklaring. De to skulle gå ut og spise og hygge seg i Oslo på nasjonaldagen, men mannen hadde glemt lommeboken hjemme. Derfor dro de til ham for å hente den, forteller jenta.

- Jeg ville ikke bli med ham ned i kjellerleiligheten hvor han bor, men han sa at foreldrene var hjemme og at han bare skulle vise meg noe, så jeg gikk inn. Han låste døren bak meg, kastet meg ned på sengen og voldtok meg, sier den nå 15-årige jenta til Dagbladet.

Mannen skal ha forklart jenta at han var 18 år, men politietterforskningen har vist at han var 27 år på gjerningstidspunktet.

- Stor påkjenning Jenta turte ikke å fortelle om hendelsen til noen, men en venninne fikk etter hvert ut av henne hva som var galt. Venninnen kontaktet jentas mor som 31.mai i fjor anmeldt voldtekten til Oslo politidistrikt. Dommeravhøret av jenta skjedde 22.juni samme år. Fra da av tok det hele to måneder før politiet avhørte den mistenkte i saken.

- Politiet spurte om jeg kunne finne fram etternavnet på han som voldtok meg. De sa det ville gå mye raskere dersom jeg fant det fram selv, forteller jenta.

For henne var det en stor påkjenning å måtte lete mannen fram på nettet og se bilder av ham enda en gang, forteller jentas mor.

Bistandsadvokat Trine Rjukan er oppgitt over politiets håndtering av denne saken.

- Politiet kunne med enkelthet selv ha funnet frem til siktedes identitet. Jeg tviler på kompetansen til politietterforskerne når de ikke evner å ivareta fornærmede bedre i denne prosessen, sier Rjukan.

- Kunne misbrukt flere Hun reagerer også på at det tok to måneder fra dommeravhøret av fornærmede var gjennomført til mistenkte ble avhørt.

- Voldtekt av barn skal prioriteres høyere enn andre voldtektssaker. I denne saken var det dessuten fare for bevisforspillelse og gjentakelsesfare ettersom politiet ventet i to måneder med å beslaglegge mannens PC og mobil. Mistenkte kunne i mellomtiden ha kontaktet flere unge jenter på nettet og lurt disse hjem til seg, sier Rjukan.
 
Fornærmede har slitt med store psykiske problemer i etterkant av voldtekten og går ukentlig til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk).

- Jeg synes ikke at politiet har tatt meg på alvor. Det virker som at de ikke tror meg når det går så lang tid før mannen blir avhørt, sier jenta.

Hennes mor reagerer på at saken ble overført fra Oslo politidistrikt til Asker og Bærum politidistrikt og deretter tilbake til Oslo politidistrikt.

- Man må kunne forvente at politiet i hvert fall klarer å finne ut hvilket distrikt som kan etterforske saken, sier hun.

Fortsatt under etterforskning Den 27-årige mannen har nå status som siktet i saken. Drøyt åtte måneder etter anmeldelsen er saken fortsatt under etterforskning til tross for at det kun dreier seg om tre vitneavhør, ifølge Rjukan.

- Treghet i etterforskningen representerer et stort rettssikkerhetsproblem for ofre i voldtektssaker. Vitner glemmer etter hvert som tiden går og det er lettere for mistenkte å slippe unna med at det er dårlig hukommelse som er skyld i at hans forklaring er i strid med tekniske beviser, sier Rjukan.

Skylder på Utøya Nina Bjørlo, kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, understreker at de tar voldtektssaker svært alvorlig og at de umiddelbart startet etterforskning da de fikk denne saken oversendt fra Oslo politidistrikt. Hun erkjenner likevel at det har tatt tid.

- Denne hendelsen skjer i et tidsrom hvor det er svært mange andre saker som politidistriktet må håndtere, deriblant Utøya. Da er det rett og slett snakk om prioriteringer, sier Bjørlo.

Men slike prioriteringer har ingenting å gjøre med at politiet ikke fester lit til fornærmedes forklaring, ifølge Bjørlo.

Hun legger til at saken ble sendt tilbake til Oslo politidistrikt fordi det viste seg at åstedsadressen samt gjerningsmannens adresse er innenfor Oslos kommunegrense.

Politiet beklager Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, sier det er vanlig å anmode fornærmede om å bistå med innhenting av informasjon som kan bidra til å belyse eller oppklare egen sak.

- Jeg forstår jeg at dette kan oppleves som belastende for fornærmede i denne saken på grunn av hennes unge alder og sakens natur, og vi ser at slike anmodninger fra politiet må utføres med varsomhet, sier Lid. 

Årsaken til at denne saken har tatt tid skyldes blant annet ventetid knyttet til utskrift av dommeravhøret av fornærmede, ifølge Lid.

- Forøvrig er det å beklage at etterforskningen ikke har hatt tilfredsstillende fremdrift høsten 2011, sier Lid.