DØMT: 16-åringen ble i Oslo tingrett dømt for voldtekt og ran utført i desember i fjor. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
DØMT: 16-åringen ble i Oslo tingrett dømt for voldtekt og ran utført i desember i fjor. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Jente (14) skulle hente hasj - ranet og voldtatt av 15-åring i barnehage

Rystende voldtektssak i Oslo. Tenåringen la kortene på bordet i retten.

En nå 16 år gammel gutt er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt og ranet ei 14 år gammel jente. Hendelsen fant sted på kvelden den 8. desember i fjor, på uteområdet til Voldsløkka barnehage.

Da retten ble satt i forrige uke, la tenåringen kortene på bordet og erkjente straffskyld. Der kom det også fram rystende detaljer om hva som skjedde fredagskvelden like før jul.

Lurt i felle

I dommen kommer det fram at de to tidligere på kvelden hadde kontakt på Snapchat. Årsaken var å avtale et møte for overlevering av en mindre mengde hasj.

Etter at de to traff hverandre ved en Rema 1000-butikk, ble de enige om å gå til Voldsløkka barnehage, da narkotikaen skulle være der. Vel framme ble det imidlertid klart for jenta at den da 15 år gamle gutten hadde lurt henne.

Ranet og voldtatt

Med finlandshette over hodet ventet en kamerat av 15-åringen på dem inne på barnehagens område. Ifølge dommen utviklet det hele seg raskt til en ranssituasjon.

Den maskerte kameraten tok kvelertak på jenta og sa «vil du at jeg skal bruke kniven». Sammen med 15-åringen truet han henne så til å gi fra seg en mobiltelefon og en genser.

Jenta skal etter ranet ha fått lov til å gå fra stedet, men kom seg aldri ut av barnehagens område før hun ble overfalt på ny av gutten hun opprinnelig hadde møtt. Etter å ha lagt henne i bakken, ble hun på ny truet før han voldtok henne.

- Overfallsvoldtekt

I tillegg til fengsel, er gutten dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning til jenta. Retten slo også fast at tre av fire års fengsel skal utsettes med en prøvetid på tre år. Jentas bistandsadvokat, Trine Rjukan, sier til Dagbladet at de er fornøyde med utfallet.

- Vi tenker at dommen er riktig, med grunnlag i at det er en meget grov og alvorlig sak som jeg anser som en overfallsvoldtekt. Både konkret for min klient og generelt bør så brutale saker ende med så høy straff. Oppreisningen reflekterer også alvorlighetsgraden i saken, sier Rjukan.

Hans forsvarer, advokat Alexander Rydberg Greaker, er imidlertid ikke fornøyd med dommen fra tingretten. Han sier at de derfor kommer til å anke avgjørelsen.

- Vi har gått igjennom dommen sammen, og er uenige i straffutmålingen. Jeg ba i retten om ungdomsstraff eller samfunnsstraff med bakgrunn i hans lave alder og at han har erkjent forholdene. Vi føler ikke det er tatt hensyn til, sier Greaker.