Menstruasjon

Jente (15) døde etter å ha blitt plassert i «menstruasjonshytte»: - Praksisen er forbudt

Politiet i Nepal etterforsker saken. 

«menstruasjonshytte»: Mange kvinner har dødd fordi de må oppholde seg i såkalte «menstruasjonshytter» når de har menstruasjon. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 15 år gammel jente fra Nepal er død, etter å ha tilbrakt tid i en såkalt «menstruasjonshytte».

Hun hadde tent et lite bål inne i hytta oppe i Himalaya-fjellene, for å holde seg varm.

Ifølge CNN skal dødsårsaken være røykforgiftning.

Etterforsker saken

HYTTA: Den 15 år gamle jenta skal ha oppholdt seg i denne hytta da hun døde. Foto: Politiet i Achham
HYTTA: Den 15 år gamle jenta skal ha oppholdt seg i denne hytta da hun døde. Foto: Politiet i Achham Vis mer

15-åringen er fra landsbyen Gajra, i Achham-distriktet i Nepal, hvor tradisjonen chhaupadi er utbredt.

Chhaupadi forbyr kvinner å delta på aktiviteter eller sammenkomster med familie når de har menstruasjon, fordi de blir sett på som «urene».

- Vi etterforsker saken. Vi mistenker at hun døde som følge av kvelning på grunn av røyken som kom fra bålet som hun tente for å holde varmen, sier sjef for det lokale politiet, Badri Prasad Dhakal, til nyhetsbyrået AFP, ifølge AlJazeera.

Tv-kanalen skriver at tradisjonen flere ganger har ført til dødsfall blant unge kvinner. I tillegg har flere opp gjennom årene blitt utsatt for dyreangrep, slangebitt, sykdom, voldtekt og dårlig psykisk helse.

Forbudt tradisjon

Nepals høyesterett avskaffet tradisjonen ved lov i 2005, men i deler av landet står den fortsatt sterkt.

CNN skriver at tradisjonen i aller størst grad blir gjennomført i distriktene Accham, Doti og Bajura, i tillegg til i Gajra.

I 2015 skal Gajra ha blitt frontet som et distrikt som valgte å bryte med chhaupadi-tradisjonen, men ifølge Bhagwati Aryal, sjef for kvinneutvikling i Accham, er virkeligheten en annen.

Aryal sier at mer enn 70 prosent av de 138 000 kvinnene som bor i distriktet fortsatt gjennomfører tradisjonen.

- Denne praksisen er forbudt ved lov, men det står ingenting i loven om at de som gjennomfører praksisen skal bli straffet. Fram til, og med mindre, vil får en strengere lov som omfatter straff for gjerningspersonene, vil endringene gå sakte, sier hun til CNN.

- Ikke noe hyggelig

I sommer ba den frivillige organisasjonen WaterAid jenter i Nepal om å dokumentere hvilke restriksjoner de ilegges under menstruasjonen.

- Hver dag har 800 millioner kvinner mensen, men det blir fremdeles sett på som flaut, og temaet er tabu. De sterke bildene fra Nepal viser stillheten og stigmaet rundt menstruasjonen, og hvordan det påvirker hverdagslivet til jentene. Når det heller ikke finnes trygge, private toaletter på skolene, dropper jentene ofte å gå på skolen når de har mensen. Noen dropper også ut av skolen for godt. De risikerer også infeksjoner fordi de ikke har hygieniske steder å vaske bindene sine, sa Barbara Frost, sjef for WaterAid, i forbindelse med prosjektet.

15 år gamle Bandana Khadka var blant dem som delte sin opplevelse:

NEPAL: Hjemmet til 15 år gamle Bandana Khadka. Foto: WaterAid / Bandana Khadka
NEPAL: Hjemmet til 15 år gamle Bandana Khadka. Foto: WaterAid / Bandana Khadka Vis mer

«Dette er hjemmet mitt. Her bor jeg sammen med familien min. Da jeg fikk min første menstruasjon måtte jeg forlate huset i syv dager og bo hos andre. Andres hus er ikke som ditt eget. Det er veldig ukomfortabelt å bo hos andre. Jeg blir redd når jeg skal forlate mitt eget hus for å bo hos andre. Denne praksisen er ikke noe hyggelig. Under disse periodene burde vi få være med foreldrene våre. Under menstruasjonen er renhet og hygiene veldig viktig».

Jentene fortalte også om dårlige hygieniske forhold, og at de ikke får spise med familien når de har mensen.

«Vi trenger mye kjærlighet og støtte under menstruasjonen, men når jeg er adskilt fra de andre og blir behandlet som om jeg ikke kan tas på, føler jeg ingen kjærlighet fra moren min og faren min. Jeg føler bare hat. Jeg blir lei meg av å bli behandlet sånn», skriver Khadka videre.