<strong>DREPT:</strong> Anna Kristin Gillebo Backlund (bildet) ble drept på behandlingssenteret Små Enheter i Vollen natt til 28. oktober i fjor. Hun ble drept av 15-åringen hun passet på. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (bildet) ble drept på behandlingssenteret Små Enheter i Vollen natt til 28. oktober i fjor. Hun ble drept av 15-åringen hun passet på. Foto: Privat Vis mer

Jente (15) tiltalt for overlagt drap på Anna (30) på barnevernsinstitusjon

Kan bli idømt forvaring, som første under 18 år i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 15 år gamle jenta som har innrømmet at hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund på barneversinstitusjonen Små Enheter i Asker 28. oktober i fjor, er tiltalt for overlagt drap. Det bekrefter forsvarer Cecilie Nakstad, som i formiddag informert klienten om den svært alvorlige tiltalen.

- Hun er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Påtalemyndigheten tar også forbehold om at de kan nedlegge påstand om forvaring, sier Nakstad til Dagbladet.

Forsvarer: - Oppfyller ikke kravene til forvaring Ingen under 18 år er tidligere dømt til forvaring i Norge. Nakstad sier jentas alder vil bli sentralt i forvaringsvurderingen, om det er skjerpende omstendigheter og om det var overlagt.

- Det er en svært snever åpning for å idømme barn under 18 år forvaring. Hun var 15 år og 1 måned på gjerningstidspunktet, og etter vår syn oppfyller hun ikke vilkårene for forvaringsstraff, sier Nakstad.

Hun sier også at det hun mener er mangelfull behandling i barnevernet vil bli en del av saken.
  Avventer bevisførselen Statsadvokat Erik Førde sier han ikke vil ta stilling til om han vil be om forvaring før bevisførselen i retten er over.

- Det som er spesielt, er at det er lovmessige begrensninger for å nedlegge påstand om forvaring for personer under 18 år. Det skal bare skje når særlige grunner foreligger. Så vi får se når bevisførselen er over, sier Førde.
 
Jenta har innrømmet drapet, men har bare erkjent straffskyld for forsettelig drap. Påtalemundigheten har tiltalt henne for overlagt drap.
 
- Vi mener vi har bevis for at dette var overlagt, at dette var en overveid handling. Hvorfor får vi komme nærmere inn på under saken, sier Førde.

- I denne saken er det ingen store uenigheter om hendelsesforløpet, det vil i stor grad dreie seg om straffeutmåling, sier statsadvokaten.

Rettssak i juni 15-åringen sitter nå på ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel, i påvente av rettssaken, som er berammet i Asker og Bærum tingrett fra 8. juni og to uker framover. Backlund ble både kvalt og knivstukket. 15-åringen erkjenner å ha drept 30-åringen, men ikke at det var et overlagt - altså planlagt - drap.

15-åringen har vært til tvungen, døgnkontinuerlig observasjon ved Lier sykehus i flere måneder. De rettspsykiatriske sakkyndige har konkludert med at jenta, som hadde fylt 15 år måneden før hun begikk drapet, er strafferettslig tilregnelig.

Flere voldsepisoder 15-åringen har, sin unge alder til tross, vært involvert i flere alvorlige voldsepisoder.

Før hun kom til barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker, levde hun under et strengt sikkerhetsregime på skjermet avdeling ved den psykiatriske institusjonen Bjerketun på Tanum.

Etter flere rømningsforsøk, ble hun etterhvert underlagt et regime der hun ble fotfulgt av tre ansatte hver gang hun var utendørs.

<strong>DREPT PÅ JOBB:</strong> Gillebo Backlund var alene i barnevernsleilgheten med 15 åringen da hun ble drept. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DREPT PÅ JOBB: Gillebo Backlund var alene i barnevernsleilgheten med 15 åringen da hun ble drept. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Sommeren 2014, få måneder før drapet, ble politiet kalt ut til Små Enheter. Da truet hun politiet med våpen. Ifølge tilsynsrapporter fra Fylkesmannen måtte de ansatte ved Små Enheter ty til tvang syv ganger i akutte faresituasjoner.

Skallet ned politibetjent Også etter at jenta ble pågrepet for drapet har hun vært involvert i alvorlige episoder:

I april ble siktelsen mot 15-åringen utvidet til også å inkludere vold mot offentlig tjenestemann, går det fram i en fengslingskjennelse. Bakgrunnen skal være at hun skallet ned en politibetjent. 

På vei fra retten etter et fengslingsmøte i desember skal 15 åringen også ha forsøkt å få tak i våpenet til en politikvinne. En politimann som kom bak fikk avverget situasjonen og lagt 15-åringen i bakken.

<strong>BLE 30 ÅR:</strong> Anna Kristin Gillebo Backlund ble født i Hong Kong i 1983, der foreldrene var misjonærer. Hun utdannet seg senere til sosionom ved Diakonhjemmet høgskole. Backlund giftet seg i Skottland i mai 2013. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLE 30 ÅR: Anna Kristin Gillebo Backlund ble født i Hong Kong i 1983, der foreldrene var misjonærer. Hun utdannet seg senere til sosionom ved Diakonhjemmet høgskole. Backlund giftet seg i Skottland i mai 2013. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer