GIKK TIL POLITIET:  Mora til kjæresten til den mindreårige jenta, gikk til politiet med loggen med den seksualiserte chattingen mellom læreren og jenta. FOTO: Steinar Buholm / Dagbladet.
GIKK TIL POLITIET: Mora til kjæresten til den mindreårige jenta, gikk til politiet med loggen med den seksualiserte chattingen mellom læreren og jenta. FOTO: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Jente (15) vil vitne mot sextiltalt lærer

Ungdomsskolelærer skal ha forgrepet seg på to elever - i garderober, hjemme og foran kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungdomsskolelæreren i 30-årene er tiltalt for flere tilfeller av seksuell omgang med to elever han var kontaktlærer for da sex-overgrepen skal ha skjedd i fjor.

De to jentene var 14 og 15 år gamle da. En av jentene er ennå ikke fylt 16 år når straffesaken mot læreren kommer opp for Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer tirsdag.

Dermed er hun fortsatt mindreårig i lovens forstand, og trenger ikke vitne i retten. Men det vil hun gjøre på tross av at hennes bistandsadvokat har frarådet henne å stå i vitneboksen. 

- Vi har snakket sammen om det, og mitt råd er basert på at all oppmerksomheten et slikt vitnemål vil få kan bli en ekstra negativ belastning på det hun allerede har vært gjennom. Men hun har vært fast bestemt på å stå fram i retten når statsadvokaten ga mulighet for det. Og det er en beslutning hun selv har rett til å ta, sier bistandsadvokat Liv Krukhoug til Dagbladet.

For åpen rett Hun er også bistandsadvokat for den andre jenta, som nå har fylt 16 år og ikke lenger er mindreårig. Dermed må hun vitne.

- Den eldste jenta har også hele tiden sagt at hun ønsker å vitne. Begge er innstilt på å vitne for åpne dører, og jeg kommer ikke til å begjære retten for lukket under vitneforklaringene, sier bistandsadvokaten til Dagbladet.

Det var i fjor vår at mor til kjæresten til den eldste jenta gikk til politiet med en MSN-chattelog som lå lagret på en pc jenta hadde lånt av hennes. MSN-loggen har tydelig seksualisert innhold i chatten mellom læreren og eleven.

I følge tiltalen går denne nettparten over nesten to uker i mars/april i fjor.

Tilsto En morgen i mai i fjor ble den ustraffede læreren pågrepet av politiet på vei til jobb.

Etter hvert tilsto læreren forholdene han var siktet for. Og påtaleansvarlig i Gudbrandsdal politidistrikt overleverte saken til Statsadvokaten i Hedmark og Oppland med anbefaling om en tilståelsesdom.

Det ville ha medført at læreren hadde sluppet med å å svare «ja» på skyldspørsmålet i lukket rett uten fornærmede tilstede og uten at saksforholdene hadde blitt lest opp.

 AKTOR:  Politiadvokat Lars Rune Ringvik er aktor i saken mot læreren fra Rinegebu. Saken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer tirsdag. FOTO: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
AKTOR: Politiadvokat Lars Rune Ringvik er aktor i saken mot læreren fra Rinegebu. Saken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer tirsdag. FOTO: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Krevde straffesak
Statsadvokaten mente at vilkårene for en tilståelsesdom ikke er tilstede, og sendte saken tilbake til politiadvokat Lars Rune Ringvik.

- Et punkt om MSN-loggen har kommet i tillegg. Ellers er det ingen vesentlige endringer i forhold til den første anbefalingen om en tilståelsessak. Aktoratet har stevnet et par vitner, men det er ikke sikkert det blir nødvendig at de forklarer seg, sier Ringvik til Dagbladet.

Han er aktor i saken, som har en strafferamme på seks års fengsel ut fra den strengeste lovparagrafen om seksuell omgang med barn under 16 år.

I garderober og hjemme Den tidligere læreren er blant annet tiltalt for flere samleier med den ene jenta.

Ifølge tiltalen skal han ha tatt bilder av seksuell omgang med en av jentene og opptrådt naken foran webkamera.

Ifølge tiltalen bør han  fradømmes retten til å være lærer.

Dagbladet har ikke kommet i kontakt med lærerens forsvarer, advokat Tor Kolden, den siste uka. Tidligere har han sagt at klienten vil gjøre opp for seg.