Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jente (16) anmeldte overgrep. Retten mente at det «ikke kan finne sted når offeret er så beruset at hun er bevisstløs»

Retten i Oklahoma henla saken.

MENER LOVEN BØR ENDRES: Flere aktivister og aktorer mener at loven i Oklahoma bør endres etter at retten konkluderte med at oralsex uten samtykke ikke var er strid med loven når offeret er bevisstløst på grunn av alkoholinntak. Foto: CALEB LONG / CREATIVE COMMONS
MENER LOVEN BØR ENDRES: Flere aktivister og aktorer mener at loven i Oklahoma bør endres etter at retten konkluderte med at oralsex uten samtykke ikke var er strid med loven når offeret er bevisstløst på grunn av alkoholinntak. Foto: CALEB LONG / CREATIVE COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten raser etter at en 17 år gammel gutt ble frifunnet etter at han skal ha forgrepet seg på en 16 år gammel bevisstløs jente.

De to tenåringene fra Oklahoma skal ifølge The Guardian ha vært ute og drukket med venner. Jenta ble etter hvert så beruset at hun måtte bæres tilbake til guttens bil. Han skal ha kjørt henne hjem til bestemoren før hun kort tid senere havnet på sykehuset.

Jenta var angivelig bevisstløs store deler av turen og da de sykehusansatte utførte tester skal guttens DNA ha blitt funnet på baksiden av leggen og rundt munnen hennes.

Henla saken Forholdet ble anmeldt etter at jenta uttalte at hun ikke hadde noe minne av hva som hadde skjedd.

I sin egen forklaring hevdet gutten at hun hadde samtykket til å utføre oralsex på ham og at det var hennes egen idé, skriver lokalavisa Oklahoma Watch.

Hendelsen fant sted i 2014, men saken kom opp for retten i midten av april.

«Påtvunget oralsex kan ikke finne sted når offeret er så beruset at hun er bevisstløs på tidspunktet hvor den seksuelle handlingen av oralt samleie finner sted», konkluderte dommeren.

17-åringen ble dermed frifunnet og saken henlagt.

Mener loven bør endres Ifølge New York Times ber nå en rekke aktivister og aktorer om at loven endres på grunn av store gråsoner.

- Hver stat har unike lover. Dermed skjer det, uheldigvis, at ting man trodde var dekket ikke er det, sier Kristen Houser, talsmann for National Sexual Violence Resource Center, til avisa.

Voldtektsloven i Oklahoma slår fast at voldtekt kan finne sted når offeret er påvirket eller bevisstløst, men det samme dekkes ikke av loven om påtvunget oralsex - dermed kan man heller ikke finnes skyldig.

- Den enkle betydningen av påtvunget oralsex, ved å bruke makt, inkluderer å utnytte et offer som var for beruset til å samtykke. Jeg tror ikke at noen, før nå, trodde at loven kunne tilsi at denne oppførselen var tvetydig. Og jeg tror ikke at loven var et smutthull før retten bestemte at den var det. Å fokusere på hvorfor offeret ikke var i stand til å samtykke, gjør offeret skyldig, sier jentas advokat, Benjamin Fu, til The Guardian.

Også anklagedes advokat reagerte på rettens bestemmelse. Hun mente det var feil å fokusere på jentas tilstand i stedet for å trekke fram at det ikke fantes bevis for at han hadde tvunget henne til å utføre oralsex.

Hele Norges coronakart