AVSKAFFET: Kjønnslemlestelse ble forbudt i Egypt i 2008, landet er likevel ett av de verste i verden. Det anslås at over ni av ti jenter i Egypt blir kjønnslemlestet. Bildet viser en egyptiske barbereren som demonstrerer hvordan han brukte instrumentene, da han omskar jenter slik skikken lenge var i Egypt. Foto: Tara Todras-Whitehill/Reuters/NTB Scanpix
AVSKAFFET: Kjønnslemlestelse ble forbudt i Egypt i 2008, landet er likevel ett av de verste i verden. Det anslås at over ni av ti jenter i Egypt blir kjønnslemlestet. Bildet viser en egyptiske barbereren som demonstrerer hvordan han brukte instrumentene, da han omskar jenter slik skikken lenge var i Egypt. Foto: Tara Todras-Whitehill/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Jente (17) døde under kjønnslemlestelse i Egypt

Over ni av ti jenter utsettes for kjønnslemlestelse i landet, som er et av verdens verste på området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egyptiske påtalemyndigheter har åpnet etterforskning etter at en 17 år gammel jente døde under en kjønnslemlestelse på et privatsykehus søndag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jenta døde mens hun lå i full narkose på et privatsykehus i Suez-provinsen, opplyser Lotfi Abdel-Samee, talsperson for lokale helsemyndigheter.

- Dette er forbudt, sier han ifølge AFP.

Egypt innførte forbud mot kjønnslemlestelse av kvinner i 2008, men den ulovlige praksisen er fortsatt utbredt over store deler av landet. Det praktiseres både blant muslimer og kristne i landet, ifølge nyhetsbyrået. Mer enn ni av ti jenter i Egypt får genitaliene sine skåret vekk.

Forbudet kom etter at den elleve år gamle jenta Budour Shaker døde under omskjæring i juni 2007.

Stengte sykehuset

DØDE: Et bilde av Budour Ahmed Shaker, som i 2007 døde under omskjæring i Egypt, står på taket av en bil under en protestaksjon i byen Assuit 500 kilometer sør for Kairo. Egypts regjering har forbudt omskjæring av jenter og kvinner, og landets øverste muslimske leder, stormuftien, uttalte i forbindelse med dødsfallet at inngrepet strider mot islam. Foto: Reuters / Scanpix
DØDE: Et bilde av Budour Ahmed Shaker, som i 2007 døde under omskjæring i Egypt, står på taket av en bil under en protestaksjon i byen Assuit 500 kilometer sør for Kairo. Egypts regjering har forbudt omskjæring av jenter og kvinner, og landets øverste muslimske leder, stormuftien, uttalte i forbindelse med dødsfallet at inngrepet strider mot islam. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

Søstera til 17-åringen som søndag mistet livet skal ha gjennomgått den samme operasjonen timer før. Jentenes mor er sykepleier, mens deres avdøde far jobbet som kirurg, opplyser Abdel-Samee.

Alle pasientene som var innlagt har blitt overført til andre sykehus, og helsemyndighetene har stengt privatsykehuset mens etterforskningen av hendelsen pågår.

Myndighetene skal ha avhørt ledelsen ved sykehuset, samt 17-åringens mor.

Minst 200 millioner jenter og kvinner i verden har blitt utsatt for en form for kjønnslemlestelse, ifølge UNICEF. Operasjonen er vanlig i 30 land i verden. Det er anslått at omkring halvparten av de kjønnslemlestede kvinnene bor i Egypt, Indonesia og Etiopia.

Flere tusen norske barn i risikogruppen

OMFATTENDE: I disse afrikanske landene er det vanlig med omskjæring av jenter. FGM står for «Female genital mutilation», kvinnelig kjønnslemlestelse. Grafikk (fra 2014): UNICEF
OMFATTENDE: I disse afrikanske landene er det vanlig med omskjæring av jenter. FGM står for «Female genital mutilation», kvinnelig kjønnslemlestelse. Grafikk (fra 2014): UNICEF Vis mer

En rapport fra februar i år viser at mellom 3 000 og 7 900 barn i Norge er i risikogruppen for kjønnslemlesting fordi de kommer fra land eller regioner der dette er vanlig.

Det er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som sto bak rapporten.

- Dette er barn som hadde hatt en høy risiko for å bli kjønnslemlestet hvis de hadde bodd i hjemlandet. Alle disse er mennesker vi må nå med forebyggende arbeid for å sikre at dette ikke skjer, sa forsker Ragnhild Elise Johnsen ved NKVTS til NRK den gang.

Omskjæring kan føre til mange seriøse helseproblemer, blant annet infeksjoner, blødninger, sterilitet og komplikasjoner ved fødsel. Kjønnslemlestelse av kvinner innebærer delvis eller total fjerning av de ytre kjønnsorganene og medfører varige medisinske og seksuelle problemer for kvinnen, heter det i SNL.

Det finnes ingen medisinske grunner til å utføre kjønnslemlestelse av kvinner, som er forbudt ved lov i Norge. Praksisen er også brudd på FNs kvinnekonvensjon og barnekonvensjon.

En ny rapport fra UNICEF viser at tallet på kjønnslemlestede har økt med 70 millioner siden 2014, melder NTB.

- Friheten over egen kropp er en viktig verdi i Norge. Dette er noe som er uforenlig med kjønnslemlestelse, understreket Listhaug da hun i februar åpnet markeringen av FNs internasjonale dag for nulltoleranse mot kvinnelig kjønnslemlestelse i Oslo.