Jente (19) smittet av rabies

Tilstanden til en rabiessmittet svensk jente er svært alvorlig. 19-åringen ble lagt inn på Södersjukhuset i Stockholm for én uke siden, og ligger nå i respirator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaksine ikke nødvendig

Jenta kom hjem fra en lengre ferie i Thailand i mai. Der hadde hun blitt rabiessmittet av en hundevalp.

Hun har reist rundt i landet med sine foreldre det siste halve året. Hun ble smittet da hun lekte med en syk valp.

Alt håp er ute

- Hun ble sannsynligvis småbitt og slikket i ansiktet, sier overlege Ove Berglund, til den svenske avisa Expressen.

19-åringen hadde tidlige symptom på den dødelige sykdommen da hun ble lagt inn på sykehuset. Ifølge Berglund er alt håp ute. Når rabies har brutt ut, finnes det ingen kur.

Hvert år reiser 300000 svensker til Thailand. Overlegen vil likevel ikke advare folk fra å reise til det populære turistmålet.

Risikoen for at jentas sykdom spres videre er liten, mener overlegen. Men som ekstra sikkerhetstiltak får de personene som har hatt direkte kontakt med jenta tilbud om vaksine.

Pass på barna

Rabieseksperten og legen Monica Grandin var med på å stille diagnosen. Mennesker blir smittet av dyr som enten biter, risper eller slikker i ansiktet eller slimhinner - eksempelvis i munn, øyne eller nese. Da føres smitten videre via hundens spytt, opplyser Grandin.

- Derfor bør man aldri ha kontakt med fremmede dyr. Man bør også holde et ekstra øye med barna når man er på ferie i utlandet, sier hun.

Barn skal ikke røre dyr i det hele tatt når man er i utlandet.

- Framfor alt er de gosselige små hundevalpene ekstra farlige hvis de er syke. De vil gjerne småbite i fingrene og slikke folk i ansiktet.

KRITISK: Overlege Ove Berglund sier situasjonen til jenta er meget alvorlig og at alt håp er ute.