Jente (2) død av smittsom hjernehinnebetennelse

Oslo-jenta ble syk i går, døde i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ei to år gammel jente døde i dag av meningogkokk sepsis, det som på folkemunne kalles smittsom hjernehinnebetennelse, sier Kjell Erik L\'Abbée Lund, smittevernoverlege i bydel Østensjø i Oslo.

Jenta gikk i Rønningjordet barnehage i Oslo, og smittevernoverlegen informerte i kveld alle foreldrene om dødsfallet. Tilstede på møtet var også bydelsoverlege Kari Bjørneboe.

To-åringen ble syk i går, og døde i dag tidlig.

Engstelige foreldre

Jentas storesøster er nå satt på en penicillinkur for å hindre smitte, mens de andre barna i barnehagen ikke får noen behandling. Barnehagen holder også åpent som vanlig. Dette er vanlig praksis.

- Smittefaren er veldig lav, som regel dreier hjernhinnebetennelse seg om enkeltstående tilfeller. Men fordi vi i noen ytterst få ganger har sett at andre i familien kan bli syke, behandles søsken under 15 år med penicillin, sier L\'Abbée Lund til Dagbladet.no.

Han har står forståelse for at foreldrene til barna i Rønningjordet barnehage er bekymret.

- Jeg skjønner godt at foreldre blir redde, særlig med tanke på hvor fort dødsfallet skjedde. Hadde vi trodd at det var viktig å behandle de andre barna, hadde vi gjort det, sier smittevernoverlegen.

- Hva bør engstelige foreldre gjøre?

- Ved hjernehinnebetennelse får barn dårlig allmenntilstand. Er barnet sykt av ukjent årsak, eller virker sykere enn det vanligvis er, bør man kontakte lege.

Ingen vaksine

Hjernehinnebetennelse kan skyldes både virus og bakterier (meningokokker), og det er de bakterielle hjernehinnebetennelsene som er farligst.

- Vi er nokså sikre på at dette dødsfallet skyldes en meningokokkbakterie, sier L\'Abbée Lund til Dagbladet.no.

Ved meningogkokk sepsis, slik den to år gamle jenta ble rammet av, får barnet en blodforgiftning som skyldes meningokokkbakterien.

Det finnes mange forskjellige meningokokkbakterier. I Norge er type B mest vanlig, denne finnes det ikke noen vaksine mot.

<B>RØNNINGJORDET BARNEHAGE</B>: Det var i denne barnehagen at jenta gikk.