Jente (3) funnet i live

Lå 43 timer i ruinene i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre år gamle Song Xinyi ble i dag gravd ut i live etter å ha tilbrakt to døgn under en bygning som raste sammen i jordskjelvet i Kina. Den lille jenta ble reddet etter å ha ligget begravd i bygningsmasser i 43 timer i fylket Beichuan, der opptil 5.000 mennesker antas å ha omkommet, melder nyhetsbyrået AFP.

Hun har skader i beina, men var i stand til å snakke da hun ble gravd fram.

Redningsmannskap fant jenta allerede tirsdag morgen, men først et døgn senere greide de å berge henne ut.

3-åringen overlevde trolig fordi hun ble beskyttet av foreldrene, som begge ble funnet omkommet over jenta. Noen få timer senere ble en gravid kvinne gravd ut fra en annen sammenrast bygning. Historiene blir omtalt som mirakler i kinesiske medier, og statsminsiter Wen Jiabao som var i Beichuan møtte lille Song før hun ble sendt videre til sykehuset.

\'Hjelp meg, pappa\'

Håpet om å finne flere overlevende er ennå i live i jordskjelvrammede Kina.

Men ettersom redningsarbeiderne når fram til de hardest rammet områdende stiger dødstallene - statlige medier melder nå at 20 000 personer er omkommet, ifølge CNN.

I tillegg er flere tusen skadd eller de har blitt hjemløse, og de overlevende ofrene har hjerteskjærende historier å fortelle.

BESØKTE OFRENE: 
Statsminsiter Wen Jiabao møtte i dag flere av barna som overlevde jorskjelvet i Beichuan. Foto:  AFP/SCANPIX
BESØKTE OFRENE: Statsminsiter Wen Jiabao møtte i dag flere av barna som overlevde jorskjelvet i Beichuan. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

\'Vær så snill og hjelp meg, pappa. Vær så snill og redd meg\'. Disse ordene var det siste Li hørte fra sin datter, som ble fanget i en sammenrast skole i byen Hanwang. Men det var ingen redningsarbeidere tilstede, og jenta døde før noen fikk reddet henne ut. Li mistet også sin kone, som satt å så TV sammen med noen venner da skjelvet brøt ut mandag.

Gravde etter moren

Moren til fabrikkarbeider Zhang Chuanlin så også TV i det samme rommet, og i likehet med de andre ble hun fanget i det sammenraste huset. Ingen redningsarbeidere var i nærheten så 27-åringen begynte å grave etter moren selv.

- Ingen hjalp til, men to fremmede kom forbi og begynte å grave sammen ned meg i ruinene. De fant henne etter en time, forteller Chuanlin til AP.

- Jeg kunne ikke se på da de dro henne ut, jeg bare kunne ikke se, sier den fortvilte mannen. Dagen før skjelvet sendt Chuanlin en tekstmelding til moren der det stod han var glad i henne, sammen med kjæresten kjøpte han også et par sko til henne. De fikk hun aldri sjansen til å ta i bruk.

Jordskjelvet hadde en styrke på 7,9 på Richters skala, og er det kraftigste skjelvet Kina har opplevd på 30 år. Byen Yingxiu er nærmest utradert - 75 prosent av de 10 000 innbyggerne har omkommet. De overlevende har et desperat behov for medisinsk hjelp, mat og vann, forteller redningsarbeiderne.

Bruker fallskjerm

50 000 kinesiske soldater er satt inn i hjelpearbeidet, og noen av de militære som kom til Yingxiu forteller at de hørte gråt i ruinene. Byen ligger i fylket Wenchuan, som er hardt rammet av skjelvet. Rundt 1000 personer er reddet ut fra ruinene her, men fremdeles er anslagsvis 60 000 personer savnet, opplyser AP.

Jente (3) funnet i live

Dårlig vær har vært en stor hindring for letemannskapene, men dette har bedret seg noe i dag. Helikoptre har kunnet slippe ned mat, vann og medisiner til jordskjelvofrene i de hardest rammet områdene, i tillegg har 100 elitesoldater brukt fallskjerm for å kunne hjelpe folk i områder det ellers ikke har vært mulig å nå fram til, melder China Daily.

OL-stafetten tones ned

De siste ukene har det vært mye medieoppmerksomhet rundt OL-stafetten. Over hele verden har folk brukt stafetten som en anledning til å protestere mot Kinas behandling av Tibet.

OL-ilden har nå kommet til Kina og byen Ruijin. Her begynte dagens OL-arrangement med et minutts stillhet til minne om jordskjelvofrene. OL-organisatorene har sagt de vil trappe ned OL-ildens ferd gjennom landet i tida framover, melder BBC.

<B>EI HAND Å HOLDE I</B>: En sykepleier tar hånd om en person som fremdeles sitter fast i ruinene av en skole i Beichuan.
<B>MANGE SÅREDE</B>: En soldat hjelper to kvinner som er reddet ut av ruiner i Beichuan i Sichuan-provinsen.
<B>REDDET</B>: Denne lille jenta ble reddet ut av ruinene i Beichuan i går.