STØTTETILTAK:  Grete Lien
Metlid, Leder for Seksjon
for volds- og seksualforbrytelser,
Oslo politidistrikt
, har en rekke forslag til
hvordan barn som blir igjen
etter partnerdrap må bli
synlige i politiets og hjelpeapparatets
rutiner.
Foto: Nina Hansen
STØTTETILTAK: Grete Lien Metlid, Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Oslo politidistrikt , har en rekke forslag til hvordan barn som blir igjen etter partnerdrap må bli synlige i politiets og hjelpeapparatets rutiner. Foto: Nina HansenVis mer

Jente (5) så far drepe mor. «Kan du bli mammaen min» spurte hun politietterforskeren

Disse barna må bli synlige i politiets og hjelpeapparatets rutiner, sier Grete Lien Metlid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Les også: Barna som ble igjen(Dagbladet): - Hun er nok en av dem jeg husker aller best. Da pappaen hennes knivstakk mammaen hennes, sto hun like ved siden av. Hun så alt, og var derfor et viktig vitne i saken. Det er mer enn ti år siden Metlid ba femåringen fortelle hva hun hadde sett. Den gang var hun etterforsker, med avhør av barn som et av sine spesialfelter. Hun har derfor fått høre historiene til flere barn som har opplevd at den ene forelderen har drept den andre. I dag leder Metlid Oslo politidistrikts seksjon for volds- og seksualforbrytelser. Skjer det et partnerdrap i Oslo, er det hun som er ansvarlig for etterforskningen. - I saken med den lille jenta var det en forferdelig historikk også. Far hadde tidligere utøvd vold mot familien sin, så moren var redd ham, forteller Metlid.

- Brutalt

Da moren til jenta døde og faren hennes kom i fengsel, ble hun tatt hånd om av barnevernet. - I avhøret, ikke lenge etter drapet, fortalte hun at mammaen var i himmelen. Hun hadde skjønt at hun ikke kom tilbake, og at hun nå var alene. Etterpå spurte hun meg: «Kan du bli mammaen min?» - Hva svarte du? - Det er jo veldig brutalt, men jeg måtte jo bare svare: «Nei, det kan jeg ikke. Men barnevernet skal finne en ny mamma til deg.» Metlid blunker bort noen tårer før hun fortsetter. - Jeg ble selvfølgelig berørt. Noen av disse barna glemmer jeg aldri, de har en helt spesiell sårbarhet. Men uansett hvor forferdelig saken er, klarer de å sette ord på det som har skjedd. - Hvordan gikk det med den lille jenta? - Det vet jeg ikke. Jeg vet bare at barnevernet fikk ansvaret for å plassere henne. Jeg så henne aldri igjen.  

Vil ha nye rutiner

Da Magasinet for en måned siden publiserte kartleggingen av de 118 barna som har mistet mor eller far i et partnerdrap mellom 2000 og 2013, tvitret Metlid om saken: «Noen av de avhørene jeg husker best, er de barna som var til stede når en forelder ble drept.» - Disse barna må bli synlige i politiets og hjelpeapparatets rutiner, sier Metlid. Hun foreslår følgende tiltak for å trygge oppfølgingen av barn etterlatt etter partnerdrap: • Politi og hjelpeapparat trenger lokale rutiner for hvordan disse barna møtes og følges opp• Rutinene må forankres i nasjonale retningslinjer• Politidistriktene må ha spesialistmiljøer som følger opp alle disse sakene• Disse miljøene må dele kunnskap og erfaring via faste møtearenaer• Politidistriktene må ha faste pårørendekontakter i drapssaker - I Oslo har politi og barnevern allerede felles samhandlingsrutiner. Disse skal revideres før sommeren. Hvordan vi skal ivareta barn som er etterlatt etter partnerdrap, må inn i rutinene. Dette vil jeg følge opp, sier Metlid. - Hva med resten av landet? - Jeg er ikke kjent med at det finnes tilsvarende rutiner i andre distrikter, men det trenger vi. Er det noe jeg vil slå et slag for så er det at disse barna er sikret den beste ivaretakelsen under etterforskningen og i tiden etterpå. Ikke bare i Oslo, men i hele landet.   

- Kripos kan bli en «sovepute»

Regjeringens planlagte politireform skal gjøre dagens 27 politidistrikter til 12. Metlid mener vi må utvikle spesialistmiljøer i så mange av dem som mulig. - Jeg mener Kripos fort kan bli en «sovepute», hvis man ringer dit når en sak er vanskelig. Da utvikler ikke distriktene kompetansen de må ha. Pårørendekontakter er noe annet Metlid vil ha i distriktene. Går drapsalarmen i Oslo, er en av disse bindeleddet mellom de etterlatte og politiet. Tidligere var det ofte en av etterforskerne som fikk det ansvaret, i tillegg til andre oppgaver.   - Oppfølgingen bør være like god i hele landet, men det krever kapasitet. Det håper jeg politikerne ser. Skal politiet klare å oppfylle kvalitetskravene, må vi ha de nødvendige ressursene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn