Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye voldtektssaker sjokkerer Sør-Afrika:

Jente (7) skal ha blitt voldtatt på restaurant

En 20 år gammel mann er arrestert, mistenkt for å ha voldtatt sjuåringen.

DEMONSTRASJON: I 2013 ble to små barn voldtatt og drept i Sør-Afrika. De grufulle drapene utløste flere store protester i Sør-Afrika, som her, like utenfor Johannesburg. Foto: REUTERS / Siphiwe Sibeko / NTB scanpix
DEMONSTRASJON: I 2013 ble to små barn voldtatt og drept i Sør-Afrika. De grufulle drapene utløste flere store protester i Sør-Afrika, som her, like utenfor Johannesburg. Foto: REUTERS / Siphiwe Sibeko / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrika har blitt omtalt som «verdens voldtektshovedstad», og den siste uka har to groteske voldtektssaker har rystet landet.

På lørdag skal en sju år gammel jente ha blitt voldtatt på et toalett på en populær familierestaurant i Pretoria, skriver CNN.

Voldtatt på do

En 20 år gammel mann skal ha fulgt etter jenta da hun gikk inn på restaurantens jentedo. Han skal så ha tatt henne med inn på herredoen, der voldtekten skal ha funnet sted.

Jentas mor varslet restaurantansatte da hun hørte stemmer fra herretoalettet da hun gikk inn på damedoen for å se etter sin datter.

En 20 år gammel mann ble arrestert i restauranten og er siktet for voldtekt og narkotikabesittelse.

- En mistenkt har blitt arrestert og har møtt for retten, sier talsmann for det sørafrikanske politiet, Lungelo Dlamini.

De ønsker ikke å gi flere detaljer om saken, da offeret er mindreårig.

Hendelsen fant sted bare dager etter at en annen stygg voldtektssak i Øst-kapp-provinsen i Sør-Afrika.

Ble voldtatt etter fødsel

Der ble en 17 år gammel kvinne voldtatt på et sykehus dagen etter at hun hadde født.

- På tirsdag kom det en mann som utga seg for å være lege. Han spurte hvordan hun hadde det etter fødselen. Hun klaget over at hun blødde mye, og han sa at han skulle sjekke henne. Han ga henne beskjed om å kle av seg og så voldtok han henne, sier talsmann for politiet, Dineo Koena, ifølge BBC.

Mannen ble arrestert på sykehuset tre timer seinere. Han hadde ikke noe ansettelsesforhold ved sykehuset.

De to voldtektene, og spesielt voldtekten av den sju år gamle jenta, har gjort sørafrikanere rasende.

Den populære radioverten Eusebius McKaiser beskriver situasjonen i Sør-Afrika på følgende måte på sin Facebook-side:

«Sør-Afrika er ikke et land for barn».

- Vi er rasende

Vicentia Dlamini, talsperson for organisasjonen Women & Men Against Child Abuse, mener den mistenkte gjerningsmannen må nektes kausjon.

- Vi er rasende og forferdet, men raseri alene er ikke effektivt. Rettsvesenet må vedta nulltoleranse mot slike hendelser. Det må være til for ofrene, sier Dlamini til den sørafrikanske avisa TimesLIVE.

- Ofre for seksuelle traumer i barndommen lider resten av livet. Mange år seinere finner de det vanskelig å ha meningsfulle forhold.

Dlamini mener det eneste rette er at gjerningsmannen blir dømt til livstidsstraff.

«Verdens voldtektshovedstad»

Ifølge statistikk fra myndighetene i Sør-Afrika er seksuelle overgrep et stort problem i landet.

Av 100 000 sørafrikanske kvinner ble så mange som 138 voldtatt i 2016 og 2017, ifølge anslag fra Sør-Afrikas statistikkbyrå.

- Tallene er blant de høyeste i verden. Av denne grunnen har noen omtalt Sør-Afrika som «verdens voldtektshovedstad», heter det i en rapport fra byrået.

I det som omtales som regnskapsåret 2017-2018 gikk voldtektstallene opp 0,5 prosent sammenliknet med året før. Totalt ble det registrert 40 035 voldtekter, sammenliknet med 39 828 året før, skriver NTB.

Like fullt er det et faktum at mange voldtekter aldri blir politianmeldt, og derfor er det sannsynlig at det reelle tallet er langt høyere.

I 2009 viste en undersøkelse om hiv og voldtekt i landet at så mange som én av fire menn innrømmet å ha voldtatt, mange av dem flere ganger. De 1738 mennene som deltok i spørreundersøkelsen svarte elektronisk på spørsmålene og var garantert anonymitet.

I 2015 fortalte NRK-profil Tomm Kristiansen om hvordan hans kone Sharon Coetzee hadde blitt forsøkt voldtatt. Hun ble angrepet av to menn med kniv under en joggetur, men klarte å komme seg unna.

- Sør-Afrika er voldtektenes land. Alle kvinner forventer at det en gang kan hende- Sharon kom seg unna og ble ikke voldtatt. Men marerittene og frykten sitter selvfølgelig i, sa Kristiansen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!