Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jente (8) dopet ned, gjengvoldtatt og drept - målet var å skremme

Nok en grusom barnevoldtekt og drap ryster India.

DEMONSTRASJON: Ei indisk jente holder opp en plakat med spørsmålet "er jeg den neste?" under en demonstrasjon i etterkant av drapet på den åtte år gamle jenta. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Ei indisk jente holder opp en plakat med spørsmålet "er jeg den neste?" under en demonstrasjon i etterkant av drapet på den åtte år gamle jenta. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun ble bare åtte år, den indiske jenta Asifa Bano som ble bortført i Kathuaregionen i midten av januar. Ute på slettelandskapet, hvor hun passet sin nomadestammes hester, var hun sårbar. Dagene gikk uten at hun ble funnet.

Etter ei uke dukket til slutt den livløse kroppen opp i skogen. Sporene på den lille barnekroppen viste ifølge politiet at hun hadde blitt dopet ned, voldtatt av seks menn og drept.

Ifølge politirapporten om dødsfallet var målet til gjerningsmennene å skremme nomadene ut av hinduenes område, skriver det amerikanske magasinet Quartz.

Splittet India

Det brutale drapet og gruppevoldtekten av åtteåringen har vakt harme. Både gatedemonstrasjoner og massive reaksjoner i sosiale medier har vært en del av etterspillene.

Men det finnes også dem som støtter handlingene som har vært gjort. Årsaken er den svært harde konflikten mellom den muslimske minoriteten i India, og hinduene.

Patricia Kaatee i Amnesty sier til Dagbladet at særlig jenter og kvinner er ekstremt sårbare i den pågående religiøse striden.

PROTEST: Indiske kvinner protesterer etter at åtte år gamle Asifa ble funnet drept. Foto: AP / NTB Scanpix
PROTEST: Indiske kvinner protesterer etter at åtte år gamle Asifa ble funnet drept. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er åpenbart at konflikten her har et religiøst aspekt, og det er fra før godt dokumentert at jenter og kvinner er svært utsatt for kjønnsbasert vold i India. Politi og påtalemyndighetene tar ofte ikke volden på alvor, og mye av volden skjer ustraffet, forteller Kaatee.

Straffes ikke

Hun mener det nå er på høy tid at indiske myndigheter tar problemet med overgrep mot jenter og kvinner på alvor. Etter at en ung kvinnelig student døde etter en gjengvoldtekt i New Dehli i 2012, ble det opprettet en rettslig kommisjon som skal sikre bedre rettslig beskyttelse mot kjønnsbasert vold mot jenter og kvinner.

Kommisjonens rapport har ført til flere endringer i straffeloven, selv om endringene ikke har vært så grundige og gjennomgripende som kommisjonens anbefalinger tilsa. Likevel er problemet fremdeles stort i India.

- Så lenge de fleste tilfeller skjer uten straff, så sender det et signal til samfunnet om at det er akseptert. Denne jenta har vært utsatt for grusomme overgrep, og nok en gang rystes India av et tilfelle av grove overgrep mot et lite barn. Men fremdeles er det få saker som anmeldes, enda færre etterforskes og nesten ingen ender med domfellelse, sier Kaatee.

Ville ha dem bort

Anne Waldrop, professor i utviklingsstudier ved OsloMet, forteller at drapet spiller inn i en større, historisk konflikt mellom hinduer og muslimer i India, og en situasjon med en voksende hindunasjonalime i landet.

Hun beskriver Kashmir-området, hvor drapet fant sted, som et veldig vakkert naturområde, men også et omstridt område hvor muslimene er i flertall, og hinduene i mindretall.

- Nomadestammen som jenta var del av, er muslimer og holdt til rett ved en hindufamilie. Familien ønsket ikke å ha nomadene der på grunn av at de er muslimer, og ønsket heller ikke å ha dem i nærheten av jorda si. For å true dem bort, ble jenta kidnappet, dopet ned, voldtatt og gjemt i et tempel før hun til slutt ble drept, forteller Waldrop.

FANGET: Jenta skal ha vært holdt fanget i dette tempelet i ei uke. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FANGET: Jenta skal ha vært holdt fanget i dette tempelet i ei uke. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Store demonstrasjoner

Saken har ifølge professoren nå kommet opp for retten. Men store demonstrasjoner har funnet sted, og mange har tatt parti for hinduene. Dette er ifølge Waldrop ikke fordi de mener voldtekten og drapet var riktig, men fordi de er hinduister og støtter sine religiøst like.

- De som har uttalt seg med støtte til hinduene i forbindelse med saken, mener hinduene også må få være i Kashmir-området, forklarer professoren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!