GIFTES BORT: Her kikker et saudipar på en brudekjole i Riyadh. Flere tilfeller av bortgifting av unge jenter har skapt oppstuss i midtøsten. Foto: AP
GIFTES BORT: Her kikker et saudipar på en brudekjole i Riyadh. Flere tilfeller av bortgifting av unge jenter har skapt oppstuss i midtøsten. Foto: APVis mer

Jente (8) får først skille seg når hun når puberteten

Giftet bort til 47 år gammel mann i Saudi Arabia. Moren vil annulere ekteskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe som kjemper for kvinners rettigheter i Saudi Arabia fordømmer en dommer som nylig nektet å oppheve ekteskapet mellom en 8 årig jente og en 47-årig mann. Det melder CNN

Foreldre er separerte. Advokaten som er hyret inn av jentas mor i saken, mener ungen er giftet bort for å slette gjeld som hennes far hadde til hennes tilkomne ektemann.

Saken har skapt stor oppstandelse i det dypt religiøse landet, som på sentrale områder styres av religonsbasert lovgivning..

Gift til puberteten
Dommeren i saken, Sheikh Habib Abdallah al-Habib, forkastet lørdag et ønske fra moren om å oppløse ekteskapet med begrunnelsen at hun ikke er jentas juridiske verge, sier morens advokat, Abdullah al-Jutaili.

- Dommeren spurte etter, og fikk, en henvendelse der faren ba om at ekteskapet skulle bestå inntil jenta når puberteten, sier al-Jutaili til CNN.

Stiftelsen for forsvar av kvinners rettigheter i Saudi Arabia krever i en uttalelse at justisministeren og menneskerettighetsgrupper involverer seg i saken for å sikre at ekteskapet oppløses.

- De må ende denne ekteskapsavtalen som ble laget av jentas far og ektemannen. Faren og ektemannen skal være nære venner. Uttalelsen understreker også at barnebruder mister følelsen av trygghet og sikkerhet.

- Slike saker skader også kongedømmets bilde utad, sier kvinneaktivisten Wajeha al-Huwaider, som er talsperson for gruppen.

Staten enig
Den statlige menneskerettighetskomisjonen sier seg enig med kritikken, og ønsker å kjempe mot barneekteskap.

- De bryter med internasjonale avtaler som Suadi Arabia har underskrevet og det bør ikke være tillatt, sier kommisjonens talsmann, Zuhair al-Harithi.

Christoph Wilcke, som forsker på Saudi Arabia for Human Rights Watch, mener problemet er at statens ønsker ikke lyttes til i domstolene.

- Vi får høre om slike saker hver fjerde eller femte måned og folk i Saudi Arabia uttrykker sinne, særlig når yngre jenter selges til eldre menn. Det er fremdeles det religiøse establishmentet som holder makten i domstolene og i mange tilfeller utenfor.