Jente døde av bedøvelsen

Den 17 år gamle jenta skulle ta et enkelt artoskopi-inngrep for å operere menisken i kneet. 15 minutter etter at bedøvelsen var satt, stoppet hjertet og jenta falt i koma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Legene betegner dødsfallet som uforklarlig og tragisk. Politiet har igangsatt etterforskning.

- Jenta fikk en reaksjon som medisinsk er vanskelig å forklare. Hun har mest sannsynlig reagert på spinalbedøvelsen og det kan se ut som hun har blitt forgiftet. Men foreløpig er det for tidlig å slå fast noe som helst, sier sjeflege Ståle Lyngstadås ved Ski fylkessykehus.

Falt i koma

Komplikasjonene oppsto like etter at den idrettsaktive jenta hadde fått spinalbedøvelse gjennom ryggen.

Hun skulle ta en mindre meniskoperasjon i det ene kneet, og spinalbedøvelsen virker ved å blokkere nervetrådene som fører ned til foten.

Like før kirurgene gjorde seg klare til operasjonen, rundt 15 minutter etter at bedøvelsen var satt, ble jenta bevisstløs og hjertet sluttet å slå.

Det ble øyeblikkelig slått full alarm og igangsatt hjerte- og lungeredning. Så snart situasjonen var stabilisert, ble hun overført til Sentralsykehuset i Akershus for videre behandling. Flere spesialister ble innkalt, og intensivbehandlingen fortsatte.

Men den omfattende innsatsen hjalp ikke: to uker etter at jenta ble trillet inn på operasjonsbordet døde hun uten å komme til bevissthet igjen.

- Hendelsen har vært et sjokk for oss alle og satt dype spor blant de involverte parter både på sykehuset og hos pårørende. Hun fikk en reaksjon ingen på sykehuset kunne forutse eller forstå, sier Lyngstadås til Dagbladet.

Hans tanker går nå til de etterlatte som mistet den livsglade 17-åringen.

Gransker dødsfallet

Ifølge sjeflegen har trolig ikke jenta vært allergisk mot bedøvelsen som ble brukt.

- Vi vet at det er en viss fare for allergisk reaksjon i forbindelse med bedøvelser. I dette tilfellet dreier det seg ikke om noe slikt.

Vi tar alltid allergitester på forhånd før en operasjon, og dersom pasienter reagerer, skjer dette like etter sprøyta blir satt. I dette tilfellet oppsto det først komplikasjoner etter 15 minutter, sier sjeflege Lyngstadås.

- Kan en forgiftning ha ligget latent hos 17-åringen?
- Det er ingenting som tyder på noe slikt. Dødsfallet blir nå etterforsket, men så langt vi kan se er det ingen på sykehuset som har gjort noe galt.

Lyngstadås, som har praktisert som kirurg i 35 år, har aldri tidligere opplevd noe liknende.

Dødsfallet er nå under etterforskning av politiet.

Fylkeslegen i Akershus er også koblet inn i forsøket på å finne et svar på hva som gikk galt.

DØDE: Jenta ble bevisstløs rett før operasjonen. Hun våknet aldri etter narkosen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer