Jente dømt til betinget fengsel for å ha delt lettkleddbilde av jente (14) på Instagram

18-åringen var 16 år da hun delte bildet. Nå er hun dømt til betinget fengsel.

MINDREÅRIGE: Jenta var 16 år da hun delte bildet av ei da 14 år gammel jente på sin egen Instagram-konto. Foto: NTB Scanpix
MINDREÅRIGE: Jenta var 16 år da hun delte bildet av ei da 14 år gammel jente på sin egen Instagram-konto. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ei 18 år gammel jente er i Follo tingrett dømt til 35 dagers betinget fengsel, med prøvetid på to år, for å ha lagt ut et bilde av ei annen jente i naken overkropp på bildedelingstjenesten Instagram.

Jenta var 16 år da hun delte bildet, mens den fornærmede jenta var 14 år. Tiltalte hadde fått bildet av ei annen venninne. Bildet ble publisert uten samtykke fra fornærmede.

Jenta erkjente i retten at hun hadde delt bildet, men erkjente ikke straffskyld i saken. I retten uttalte jenta at hun ikke visste alderen på fornærmede da hun la ut bildet på sin private Instagram-konto hvor hun hadde 1200 følgere. Dette ble hun ikke trodd på i retten, som mente hun handlet med forsett.

Ifølge retten er det ingen tvil om at bildet viste en seksualisert framstilling av fornærmede.

Formildende omstendigheter

Den tiltalte jenta forklarte i retten at hun ikke visste at det var straffbart å dele et bilde som lå ute på internett fra før. Retten mente at dette likevel ikke fritok henne for straff.

Ifølge rettsdokumentene mener retten at bildet som ble delt av fornærmede var mindre krenkende enn i andre tilfeller der bilder med seksualisert innhold er blitt spredt på nett. Det blir også påpekt at tiltalte slettet det omtalte bildet etter noen timer.

Rettens vurdering var likevel at det burde utmåles fengselsstraff av en ikke ubetydelig lengde. Samtidig mente retten at det var formildende omstendigheter i saken, blant annet at tiltalte var 16 år da lovbruddet ble begått.

Dommen på 35 dagers betinget fengsel er i tråd med aktors påstand. Jentas forsvarer Trine Rjukan ba om frifinnelse, subsidiært at hun skulle bli ansett på mildeste måte. Hun ønsker ikke å kommentere dommen.

Store konsekvenser

- Vi ser jo at unge gutter og jenter deler andres nakenbilder og at det får ulike konsekvenser for dem når det gjelder reaksjoner, sier Hanne Andreassen, politioverbetjent ved Kripos seksjon for internettrelaterte overgrep til Dagbladet.

Andreassen har jobbet med Kripos' forebyggende satsing som har fått navnet «Delbart?». Undervisningsopplegget for ungdomsskoleelever er knyttet til tematikken.

UNDERVISNINGSOPPLEGG: Ved hjelp av en rekke videoer skal Kripos nå undervise ungdomsskoleelever om spredning av nakenbilder på nett. Video: Kripos Vis mer

- Når vi spør ungdommen om det er lov å dele nakenbilder av andre, så sier nesten alle at de vet at det ikke er lov. Vi presiserer likevel at det ikke er forskjell på om de har tatt bildet selv eller om de er den femte i rekka som deler et bilde. Det er uansett ikke lov, understreker Andreassen.

Ifølge Andreassen er det en del ungdom som ikke tenker så godt gjennom hvor store konsekvenser det kan ha for personen som opplever å bli krenket.

- Det er så fort gjort å dele. Det snakkes mye om tematikken, men ungdommen glemmer det fra tid til annen. Det skjer ting uten at de tenker over hva det kan føre til. Det er ingen tvil om at det får store konsekvenser for de som har fått bildet sitt spredt. Det er en kjempestor belastning i en sårbar periode av livet å ikke vite hvem som har sett bildet eller hvor langt det har nådd, sier hun.

Konsekvenser for resten av livet

Ifølge Andreassen er det også en del som tenker at man ikke blir tatt for å dele nakenbilder.

- Det er klart at det deles mer sensitivt innhold en det straffesaksstatistikken viser. Ungdommen har observert at det har skjedd med mange uten at det har fått konsekvenser for den som deler bildet, sier hun.

Konsekvensene kommer når voksne eller politi blir koblet inn.

- Straffereaksjoner vil havne på politiattesten. Dette kan få konsekvenser for utdanning og hvilke jobber man kan få senere i livet. Man kan eksempelvis ikke bli politi hvis man ønsker det. Deling av seksuelt innhold av barn kan få konsekvenser for alle utdanninger der man ønsker å jobbe med barn, sier Andreassen.

Noen land ønsker heller ikke at personer med et kriminelt rulleblad skal få komme inn i landet. Det kan derfor også få konsekvenser hvis man ønsker å reise.

- Vondt for begge to

Helsesykepleier Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som Helsesista, kjenner ikke til den konkrete saken, men sier dette når hun hører om dommen fra Dagbladet:

- Det første jeg tenker er at det er vondt for begge to, sier hun.

Hennes erfaring er at deling av nakenbilder er svært utbredt blant ungdom. Hun har derfor valgt å la første episode i sitt opplysningsprogram for ungdom på TV 2 handle om nettopp dette.

HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik har tatt sosiale medier med storm. Nå står lineær-tv for tur. Video: TV 2 Vis mer

- Jeg er veldig opptatt av at ungdom skal lære hva som er lov og ikke. Hvis man skulle dømt alle som har sendt nakenbilde av noen under 18 år, så er det mange som potensielt kunne blitt straffet. Også alle de som har sendt nakenbilde til en person under 16 år. Jeg ønsker ikke at en hel generasjon med ungdom skal ha et rulleblad fordi de ikke har visst bedre. Samtidig oppleves det som et overgrep for de som opplever å få bildet sitt delt, eller som blir truet til å sende seksualiserte bilder og film. Dette er veldig alvorlig, og jeg har snakket med både gutter og jenter som ikke ønsker å leve lenger på grunn av skam og skyldfølelse rundt dette, sier hun.

Mener voksne har tatt for lite ansvar

Krohn Engvik mener det mest alvorlige er at de voksne har vært for dårlige til å snakke med barn og ungdom om temaet.

- I noen tilfeller har ungdommer gjort ting uten å tenke seg om. De er ikke klar over at det er straffbart. Det er først nå det siste året at det er blitt mye mer fokus på dette, og jeg er veldig takknemlig for at politiet nå reiser rundt til ungdom med kampanjen Delbart.

Hun understreker at det er viktig å reflektere sammen med barn og ungdom om hva som er lov og ikke slik at de vet hva de skal gjøre når de er i situasjoner med sjalusi, drama og konflikter.

- Her nytter det ikke bare å komme med pekefinger og tro at det løser saken. For å få ungdom til å lytte, må vi snakke sammen med dem på en skikkelig måte. Hjernen er ikke ferdigutviklet i forhold til å tenke konsekvenser før rundt 25 års alderen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer