Jente for sin hatt

Navn: Guri Vesaas Alder: 60 Yrke: Forlagsredaktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Guri Vesaas har fått hatt som fortjent. Den er lagd av Ellinor Flor, og er svart, hvit og rød. Den er dandert med mye fint, blant annet med et utvalg miniatyrsider fra de barnebøker hun har hatt ansvaret for. På toppen er et reir med tre gullegg i. Den er ikke til å ha på hodet, men står på en sokkel. Guri ble kjempestolt da hun i forgårs fikk den overrakt av bokhandler Anne Carine Tanum sammen med mange godord for sin mangeårige innsats for barnelitteraturen.
  • Blant annet fikk hun høre at det er hennes fortjeneste at så mange forfattere gir ut sine barnebøker på Det Norske Samlaget. Som forlegger er hun beinhard, og krever det beste, både av forfattere og illustratører. Resultatet er at barnebøker på nynorsk selger inn til margen på riksmålssegmentet og at mange voksenbokforfattere finner det spennende å skrive for barn.
  • Blant annet av denne grunn blir Norge og Norden ute i den store verden betraktet som foregangsland innen barnelitteraturen. Dette ble ikke minst demonstrert på den store barnebokmessen i Bologna i forrige uke, der Guri i år deltok for 25. gang. Tidligere var hennes mottakelser for forfattere, oversettere og forlagsforbindelser på hotellets tak berømte og meget besøkte. Men i år var en parabolantenne der hvor de skulle være. Derfor måtte Guri invitere til picnic i det grønne på en åskam utenfor byen, og det var minst like fint.
  • Det var ikke bare bare å vokse opp i Vinje som barn av Tarjei og Halldis. På barneskolen var det greit:

- Far var veldig opptatt av at de ikke skulle skille seg ut fra sambygdingene. Han gjorde ikke det. Men han gjorde det selvfølgelig likevel. På gymnaset ble det vanskeligere. Miljøet forventet at hun og broren Olav skulle leve opp til de store forventningene. Jeg fikk ikke S i norsk skriftlig, ler Guri i dag. Men hun prøvde å skrive som ung. Det var en lettelse å oppdage at det ikke var det hun skulle.

  • Likevel er det blitt et liv med og for bøker. Hun kom til Samlaget tidlig på 70-tallet, da forlaget begynte å satse på barnelitteratur for alvor, ikke minst av språkpolitiske hensyn. Siden har hun sørget for at rundt 30 titler kommer på markedet hvert år. Priser er det blitt mange av, både ute og hjemme.
  • Hun og Olav har beholdt barndomshjemmet i Vinje, og der er det ofte slektstreff. Ellers pakker hun sekken og drar til sitt andre hjemland, Italia, så ofte det gis en anledning.