Jente fra Trøndelag fikk nyresvikt

Det tiende tilfellet i år. Har også spist kjøttdeig fra Gilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ei jente fra Sør-Trøndelag er lagt inn på sykehus med nyresvikt. Det er det tiende tilfellet av hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) i år, skriver Adressa.no.

Jenta, som skal være mellom to og åtte år gammel, ble syk 3. mars. Det blir nå tatt prøver av henne for å fastslå sykdomsårsaken, og det er på det rene at hun har spist kjøttdeig fra Gilde.

Vanskelig å spore

Mattilsynet tror fortsatt at E.coli-smitten stammer fra Gilde-kjøttdeig, og opprettholder advarselen mot å spise kjøttdeig eller rå produkter basert på kjøttdeig. Dette gjelder også produkter som ikke kommer fra Gilde, fordi en del produsenter har kjøpt råvarer fra Gilde og solgt dem videre under nytt navn, blant dem Coop og Meny. I tillegg har en del butikker solgt kjøttdeig som det vanskelig å spore opphavet til.

Mattilsynet ber publikum, og spesielt småbarnsfamilier, være ekstra påpasselige med bruk av kjøttdeig og produkter som inneholder rå kjøttdeig, og ber folk la ustekte kjøttdeigprodukter kjøpt mellom 1. og 24. februar bli liggende i fryseren inntil Gilde har offentliggjort lista over produkter som skal svartelistes. Det kan dreie seg om mer enn 20 forskjellige kjøttdeigprodukter.

Lidl varslet selv

Prøver av Lidl-kjøttdeig er allerede til analyse hos Folkehelseinstituttet etter at matvarekjeden selv varslet at de har funnet E.coli 103-bakterier i en av sine Gullgryten-pakninger. Det dreier seg om 400-grams-pakninger med kjøttdeig produsert av Vestfold Kjøttvare med produktnummer 327, og resultatene er ventet i morgen. Lidl har inntil videre trukket all kjøttdeig fra sine butikkhyller.

Tidligere har Mattilsynet gitt beskjed om at Gildes kjøttdeig, karbonadedeig og familiedeig merket med «Norge» og «103» ikke skal spises, men leveres tilbake til butikken.

Tilsynet minner dessuten om at det er viktig med god hygiene, og at kjøttdeigen er gjennomstekt eller -kokt før den spises.

9. mars døde en fire år gammel gutt av akutt nyresvikt på Ullevål sykehus. Rettsmedisinere fant imidlertid ikke spor av E.coli-bakterier etter obduksjonen.

HAR SPIST GILDE-KJØTTDEIG: Det er på det rene at jenta som nå er lagt inn med nyresvikt i Trøndelag, nylig har spist Gilde-kjøttdeig.