Jente-økning i narkomiljøet

60 prosent av mindreårige med alvorlige rusproblemer i Oslo er jenter. Den nye trenden viser at jenter helt ned 15 års alderen trekker til det tøffe mannsdominerte narkomiljøet rundt Oslo S.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenåringsjenter er på vei inn i byens hardeste narkotikamiljø. En ny rapport som er utarbeidet i samarbeid mellom uteseksjonen, politiet og barnevernsvakten etter initiativ fra byrådsavdelingen for eldre og bydelene, viser skremmende tendenser.

Barnevernsvakten tok i sommer hånd om 41 rusmisbrukere under 18 år, 25 av dem var jenter, skriver Aftenposten. Fem var barn under 15 år. I aldersgruppen mellom 18 og 25 år er gutter klart i flertall.

- I gruppa under 18 år er andelen unge jenter bemerkelsesverdig høy. I fjor var det også langt flere jenter blant de yngste, men dette har ennå ikke gitt seg utslag blant de eldre brukerne, hvor syv av ti er menn, sier uteseksjonens leder Torbjørn Brekke til Aftenposten.

Trøbbel hjemme

Uteseksjonen har kommet i kontakt med 82 nye mindreårige rusmisbrukere i området fra Oslo City til sjøsiden av Oslo S.

Til sammen ble det registrert 173 ungdommer og unge voksne som de tidligere ikke hadde sett i miljøet. Ifølge uteseksjonen har det aldri har vært flere brukere av illegale stoffer enn i dag.

Brekke er usikker på årsaken til den store jenteandelen, men de fleste jentene oppgir at de har hatt det trøblete hjemme.

- Dette er noe vi ikke vet nok om, og som vi må prøve å finne ut av. Det er flere mulige forklaringer. Jentene blir tidligere modne, og mange har eldre kjærester som bruker stoff. Vi ser ofte eksempler på unge, naive jenter som skal redde kjæresten, og havner utpå selv. Det kan være lettere for jentene å finne noen som vil forsyne dem med stoff, sier Brekke.

Gatedop blir partydop

Avstanden mellom gatemiljøet og partydoperne er blitt faretruende mindre de siste årene.

- Dette henger sammen med at misbrukerne havner i samme kjøp- og salgsmarked. Både heroinistene og partydoperne bruker Rohypnol. Når vi er ute i miljøet i helgene, ser vi at partydoperne kommer innom for å handle. Det går mest i Rohypnol, men også heroin som de røyker for å roe seg ned, sier Brekke.

Rohypnol er en nervemedisin som fås på resept på apoteket. Preparatet har en lignende effekt som valium, og for unge er dette en billigere måte å ruse seg på enn alkohol.

Kort vei til prostitusjon

Fra partymiljøet er veien også kort til horestrøket. I området rundt Oslo City og Oslo S fryktes det at det foregår omfattende prostitusjon blant de unge jentene.

- Det verste er å se på jentene når de er på vei inn i horemiljøet. De dresser seg opp til å se ut som horer, og påtar seg rollen helt ukritisk. Jentene på strøket har ofte vært utsatt for seksuelle overgrep, forteller Brekke.

- Ungdommens holdninger til narkotika har endret seg. Handelen foregår veldig åpenlyst. Ungdommen lar seg ikke skremme av slitne narkomane med knekk i knærne. De identifiserer seg ikke med dem, og tror ikke at de noen gang vil bli slik selv, sier Brekke.