SISTE SPURT: Nick Clegg (fra v.), Gordon Brown og David Cameron møtes til den tredje og avgjørende TV-debatten på BBC i kveld - ei uke før britene går til urnene. Foto: Scanpix
SISTE SPURT: Nick Clegg (fra v.), Gordon Brown og David Cameron møtes til den tredje og avgjørende TV-debatten på BBC i kveld - ei uke før britene går til urnene. Foto: ScanpixVis mer

Jentefuten, kostskole-snobben og den skotske bølla

Ei uke igjen til britene må bestemme seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): I går kveld møttes de til den tredje og siste TV-debatten i den britiske valgkampen.

Det var ikke gitt at liberaldemokratenes leder Nick Clegg fikk sjansen til å delta i debattene:

Partiet kapret bare 52 av de 646 setene i Underhuset ved forrige valg.

Men da de strenge reglene for de tre partilederutspørringene ble spikret, var også Clegg med.

Kometen
Den tidligere liberale partilederen Paddy Ashdown fikk aldri en sånn sjanse.

- Jeg ville drept for å få den muligheten Nick får nå, sa han under BBCs Andrew Marr Show rett før den første debatten.

For en måned siden viste spørreundersøkelser at to av tre briter ikke kjente til Clegg i det hele tatt. Etter debatten sa to av tre briter at 43-åringen var vinneren.

Britenes romanse med Clegg ble mer enn en én-kvelds-affære: Han følger fortsatt de to andre tett på målingene.

Et gjennomsnitt av de siste undersøkelsene viser at De konservative har 34 prosents oppslutning, Liberaldemokratene har 29, mens Arbeiderpartiet har 28.

Liberaldemokratenes leder tok over partiklubba for mindre enn tre år siden. Året før hadde han vært med på aksjonen hvor den daværende leder Charles Kennedy måtte ta whiskyflaska si og gå:

Kennedy sleit med alkoholproblemer, og partiet mente nok var nok.

Nick Clegg er kjent som en sterk EU-tilhenger. Et bilde forsterket av at han har spansk kone, nederlandsk mor og halvt russisk far, men enda mer på grunn av at han i perioden 1999-2004 var medlem av Europaparlamentet.

Det var i denne perioden han giftet seg med kona Miriam González Durántez. Noen få måneder etter at han ble valgt som partileder, ga han et intervju til reporterkjendisen Piers Morgan.

Det ble trykket i GQ Magazine, og har ført til at Clegg for evig og alltid vil være stemplet som jentefut:

Morgan - også kjent som en av dommerne i Britain's Got Talent - ville vite hvordan Clegg var i senga. Det utviklet seg til en noe bisarr utspørring av hvor mange sexpartnere politikeren hadde hatt.

- Ikke mer enn 30, svarte Clegg til slutt.

Og dermed var inntrykket skapt.

KostskoleguttenMens Clegg er stemt fram av en velgerkrets i stålbyen Sheffield, er jevngamle David Cameron De konservatives leder - og partiets kandidat i Oxfordshire.

Bakgrunnen hans står i stil til det geografiske navnet:

Som unggutt var Cameron elev ved kostskolen Heatherdown i Berkshire vest for London. Her har også prinsene Andrew og Edward gått.

Aksjemeglersønnen Cameron gikk videre til prominente Eton College. Sølvskje-bakgrunnen er selvsagt blitt brukt mot ham av politiske rivaler.

Likevel har Cameron toppet meningsmålingene i årevis. Han har hatt mange knallharde dueller med arbeiderpartilederen Gordon Brown før den avgjørende i kveld.

Men bak rivaleriet skjuler det seg en gjensidig respekt:

Både Cameron og Brown har vært gjennom det verste en far kan oppleve. De har mistet et barn.

I 2002 fødte Samantha Cameron sønnen Ivan. Han var handikappet og trengte tilsyn 24 timer i døgnet. I fjor vinter døde familiens seks år gamle storebror etter et kort sykeleie.

Statsminister Gordon Brown holdt samme dag en sterk minnetale i Underhuset:

- Jeg vet at i et altfor kort liv brakte han glede til alle rundt seg. Jeg vet også at i han i alle sine dager var omgitt av familiens kjærlighet, sa statsministeren.

Den skotske bøllaI 2002 opplevde Brown det samme. Som Storbritannias finansminister ble han far i en alder av 50. Jennifer ble født sju uker før termin.

Den lille jenta kjempet tappert i ti dager før hun døde i foreldrenes armer.

Brown snakket ut om tapet i et intervju med - igjen - Piers Morgan tidligere i år, på ITV.

Her forklarte Brown at det tok rundt ei uke før den første antydningen kom om at det verste var i vente,ifølge The Guardian.

- Jeg snudde meg mot doktoren og sa: «Hun vil ikke overleve, vil hun?» Han svarte: «Nei, jeg tror ikke det. Hun vil ikke overleve.»

Gordon Brown har siden fått to barn med Sarah. Hun har alltid vært en nær og deltakende støttespiller for sin ektemann.

I valgkampen har hun vært med den skotske statsministeren rundt på de viktige besøkene i britisk by og bygd. Men hun var ikke med til Rochdale da det glapp så kapitalt for Brown.

Hans bøllete oppførsel mot Gillian Duffy var oppsiktsvekkende, men neppe sjokkerende for dem som følger Brown tett:

Allerede på 90-tallet dukket de første påstander opp om at han hadde «psykologiske mangler». Dette heftet ved ham lenge, og ble holdt mot ham av de som var kritiske til hans evner som landets leder.

Påstandene fikk fornyet kraft i boka «The End of The Party», som ble utgitt i vinter. Den er skrevet av Guardians politiske journalist Andrew Rawnsley, og inneholder flere historier om hvordan Brown skal ha skjelt ut - og enkelte ganger filleristet - sine medarbeidere i 10 Downing Street.

Partikontoret avviste påstandene, og boka ga ikke noen varig, negativ effekt for Browns oppslutning.

Da har nok den interne maktkampen vært mer skadelig: Hele veien har han måttet kjempe mot folk under seg på partistigen, som har bedt ham forlate sin stilling.

Brown har hittil feid bort all slik motstand. Han har vist en merkverdig evne til å reise seg etter selv de tøffeste slag i ansiktet.

Men tida begynner å renne ut om han skal beholde makta: Meningsmålingene viser at han må sette inn en kraftig sluttspurt. Han har ei uke på seg.