- Jentegjenger må knekkes

Må tas like alvorlig som gutters kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Politiet må være veldig oppmerksomme på jentegjengene.

Det er grunn til å ta dem like alvorlig som guttegjengene, sier forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen til Dagbladet.no.

Fotballspilleren Bettina Jevne (20) ble sist helg angrepet av en gjeng med 10-15 jenter av afrikansk opprinnelse, på Egertorget på Karl Johan. De kastet seg over henne, lugget av hår som de etterpå viftet med, og klorte henne i ansiktet.

Brutale

Bjørnebekk sier at erfaringer fra andre land viser at jentegjenger på samme måte som guttegjenger, blir utgangspunkt for mye kriminalitet og antisosial atferd.

Jenter kan opptre svært brutalt, spiller på samme voldsrepertoar som gutter, men de bruker i mindre grad våpen.

De har derimot ofte gutter som hjelpere eller beskyttere. Jentegjenger blir også fortere oppløst enn gutters, men jenter kan da blir «pågheng» til kriminelle guttegjenger.

- Slike gruppedannelser må motarbeides og gjengene må splittes. Også bydelene de bor må sette inn tiltak slik at de ikke får utvikle seg videre, sier Bjørnebekk. 

ADVARER: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk advarer mot voldelige jentegjenger, som kan være rå og brutale, og må splittes. FOTO: SCANPIX
ADVARER: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk advarer mot voldelige jentegjenger, som kan være rå og brutale, og må splittes. FOTO: SCANPIX Vis mer

I tillegg til forskerjobben, jobber hun med ungdom i barnevernet.

Provoserer

Hun sier det er vanlig at gjengene, enten de består av gutter og jenter, angriper uten at de er blitt forulempet av noen. De roper eller sier noe for å provosere offeret, og hvis offeret svarer «feil», er det et signal for å angripe. Også et blikk kan være nok til at de angriper.

- Nesten uansett hva man svarer, oppfattes det som et påskudd til å angripe og bruke vold, sier Bjørnebekk.

Voldsfamilier

Hennes erfaring - og annen forskning - viser at slike aggressive og voldelige jenter oftest har store atferdsproblemer og kan komme fra familier der det har vært voldbruk.

Mange utvikler personlighetsforstyrrelser og blir dermed vanskelige å behandle.

- Disse jentene har gjerne startet med sin antisosiale atferd tidlig. Men det er aldri for sent å gjøre noe. Selv om tidlig intervensjon i familiene er best - noe det gjøres mer av i Norge nå - så er det også mulig å gjøre noe i tenåringsalderen,  sier Bjørnebekk.

Ikke jentevold

Forsker Sidsel Natland mener vi må slutte å la oss sjokkere over at også jenter og kvinner kan utøve vold. Hun tok doktorgrad på jenter og vold tidligere i år, ved Universitetet i Bergen.

Natland fant at jenter utøver vold av samme grunner som gutter, og at jentevold ikke bør tilsløres eller unnskyldes som noe annet enn vold.

- Både psykologisk og sosiologisk forskning viser at på samme måte som for gutter er risikoen for utvikling av voldelighet og antisosial atferd for jenter knyttet til forhold som vanskelige oppvektsvilkår, omsorgssvikt, rusproblematikk eller nevrologiske dysfunksjonaliteter, som ADHD.

Større samfunns- og maktstrukturer som klasse og etnisitet spiller også inn, sier Natland til forskning.no.