Foto: WaterAid / Sushma Diyali
Foto: WaterAid / Sushma DiyaliVis mer

Jentene (15) dokumenterer mensentabuer i hjemlandet: Må flytte hjemmefra, får speilforbud og blir adskilt fra menn

- Noen av jentene slutter på skolen fordi de ikke har trygge doer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den frivillige organisasjonen WaterAid har bedt jenter i Nepal å dokumentere hvilke restriksjoner de ilegges under menstruasjonen.

WaterAid jobber for at alle skal ha tilgang på grunnleggende sanitærforhold. For å ta et oppgjør med menstruasjonstabuene i Nepal, ble 15-åringene bedt om å ta bilder av ting som de synes har vært vanskelige.

- Hver dag har 800 millioner kvinner mensen, men det blir fremdeles sett på som flaut, og temaet er tabu. De sterke bildene fra Nepal viser stillheten og stigmaet rundt menstruasjonen, og hvordan det påvirker hverdagslivet til jentene. Når det heller ikke finnes trygge, private toaletter på skolene, dropper jentene ofte å gå på skolen når de har mensen. Noen dropper også ut av skolen for godt. De risikerer også infeksjoner fordi de ikke har hygieniske steder å vaske bindene sine, sier Barbara Frost, sjef for WaterAid.

Gale oppfatninger om menstruasjon som vi har i samfunnet vårt:

Bildet øverst i saken er tatt av 15 år gamle Sushma Diyali. Slik beskriver hun det selv: «Dette er et bilde av et speil og en kam i huset vårt, som jeg pleier å bruke. I samfunnet vårt får vi ikke se i speil eller gre håret vårt under den første menstruasjonen. Jeg synes samfunnet ser feil på det. Familien min og jeg følger ikke denne praksisen, men jeg har mange venner med familier som er strenge på disse tingene. Som er resultat forbys de fleste av vennene mine å se seg selv i speilet eller gre håret sitt. Jeg mener at speil og kam er renhetsverktøy og som menneske er det viktig at man kan holde seg ren og sunn. Hvis vennene mine hadde vokst opp i et miljø der det menstruasjon ikke er til hinder for noe og hvis de hadde fått større støtte av foreldrene sine, blir se satt fri og kan heller utforske potensialet sitt og mulighetene de har rundt seg».

Mitt nydelige hjem

Bandana Khadka (15): «Dette er hjemmet mitt. Her bor jeg sammen med familien min. Da jeg fikk min første menstruasjon måtte jeg forlate huset i syv dager og bo hos andre. Andres hus er ikke som ditt eget. Det er veldig ukomfortabelt å bo hos andre. Jeg blir redd når jeg skal forlate mitt eget hus for å bo hos andre. Denne praksisen er ikke noe hyggelig. Under disse periodene burde vi få være med foreldrene våre. Under menstruasjonen er renhet og hygiene veldig viktig».

Foto: WaterAid / Bandana Khadka
Foto: WaterAid / Bandana Khadka Vis mer


Min beste venn

Bandana Khadka (15): «Dette er min beste venn Manisha. Hun har hjulpet meg med ting gjennom hele livet. Under menstruasjonssyklusen min pleide jeg å få vondt i hodet, kaste opp og ha vondt i magen. Gjennom disse vanskelige periodene har hun hjulpet meg med å hente medisiner på apoteket. Hun har ikke bare hjulpet meg under menstruasjonen, men også mange andre ganger. Så, jeg synes alle skal hjelpe andre når de trenger det».

Foto: WaterAid / Bandana Khadka
Foto: WaterAid / Bandana Khadka Vis mer

Morgensola

Bandana Khadka (15): «Denne utsikten våkner jeg opp til hver morgen, når jeg snur meg mot øst. Dette bildet viser åsene og toppene, sammen med soloppgangen, som er synlig for hjemmet mitt. Det føles veldig deilig å kjenne på morgensola. Da jeg fikk mensen for første gang fikk jeg ikke lov til å se rett på sola. Men uavhengig av det, sluttet jeg ikke å se på den og det skjedde ikke noe med meg. Da jeg studerte lærte læreren vår oss at det er noe som kalles solvitamin, som er vitamin D, og at man får det fra solstrålene. Etter at jeg fikk vite det, innså jeg at vi ikke burde stenges inne på rommene våre under den første menstruasjonen».

Foto: WaterAid / Bandana Khadka
Foto: WaterAid / Bandana Khadka Vis mer

Kjærlighet og hat

Bandana Khadka (15): «Dette er moren og søsteren min. Her mater moren min søsteren min med mye kjærlighet. Moren min elsker meg veldig mye også. Likevel må jeg holde meg på avstand og spise for meg selv når jeg har menstruasjon. Når ingen rører ved meg, føler jeg meg ikke elsket. Vi trenger mye kjærlighet og støtte under menstruasjonen, men når jeg er adskilt fra de andre og blir behandlet som om jeg ikke kan tas på, føler jeg ingen kjærlighet fra moren min og faren min. Jeg føler bare hat. Jeg blir lei meg av å bli behandlet sånn».

Foto: WaterAid / Bandana Khadka
Foto: WaterAid / Bandana Khadka Vis mer


Forandring begynner med deg selv

Bisheshta Bhandari (15): «Dette bildet viser en hendelse utenfor huset mitt. Tanta mi forbereder en klesvask. I samfunnet vårt tror man at det å vaske klær ute under menstruasjon, kommer til å påvirke helsa vår når vi har mensen og at det fører med seg dårlige ting. Det er grunnen til at jentene ikke får vanske bindene sine i åpent rom. Men i mitt hjem, finnes det ikke restriksjoner som dette. Jeg mener at det å vaske bind åpenlyst med såpe, og å presse dem når de er tørre, er helt essensielt. Hvis andre tenåringsjenter skjønner dette, sånn som familien min og jeg har gjort, kan de leve et sunt og hygenisk liv».

Foto: WaterAid / Bisheshta Bhandari
Foto: WaterAid / Bisheshta Bhandari Vis mer

Vi er begge likeverdige

Bisheshta Bhandari (15): «Dette er et bilde av kjøkkenet mitt. På bildet sitter moren min og broren min og spiser middag. Når jeg har mensen har jeg har ikke like mange restriksjoner som noen av vennene mine, men når det er mat blir jeg servert adskilt fra de andre og jeg må spise adskilt. Mens moren min og brødrene mine sitter ved middagsbordet, må jeg spise på et teppe bak dem. Jeg blir veldig trist nå jeg må spise alene, plassert på gulvet. På andre områder blir broren min og jeg behandlet likt, men hvorfor skal vi diskrimineres under menstruasjonen?».

Foto: WaterAid / Bisheshta Bhandari
Foto: WaterAid / Bisheshta Bhandari Vis mer

Vi burde la de brukte bindene tørke i ordentlig sollys

Rabina Budhathoki (15): «Her henger jeg vanligvis opp klærne jeg har vasket, for å la det tørke i sola. Jeg henger også bindene mine her. De fleste vennene mine henger opp bindene sine på steder der det er mørkt for å skjule dem fra andre. Det vanligste er å gjemme dem ved å la dem tørke under andre klær. Men hvis vi ikke henger bindene i sola, bare fordi vi ikke skal vise dem til andre, kan vi pådra oss bakterier fra de våte bindene, som til og med kan gi kreft».

Foto: WaterAid /  Rabina Budhathoki
Foto: WaterAid /  Rabina Budhathoki Vis mer

Min første opplevelse

Rabina Budhathoki (15): «Jeg var på vei for å hente gress og ved da jeg fikk menstruasjon for første gang. Jeg tok dette bildet for å huske det spesielle minnet. Jeg visste aldri at menstruasjon handlet om blod. Så da jeg startet å blø for første gang ble jeg vettskremt. Det var ingen der som kunne hjelpe meg, jeg visste ikke hvordan jeg skulle bruke bind og jeg syntes det var vanskelig å håndtere de endringene som skjedde inni meg. Derfor prøver jeg å hjelpe yngre jenter som er forvirrede slik jeg var første gang jeg fikk mensen. Jeg forteller dem at de må fokusere på renhet og hygiene».

Foto: WaterAid / Rabina Budhathoki
Foto: WaterAid / Rabina Budhathoki Vis mer

Hvorfor får vi ikke ta på melk?

Rabina Budhathoki (15): «På dette bildet melker vennen min Paras kua si. I samfunnet vårt skal vi ikke ta på kuer, jur eller melk når vi har menstruasjon. Jeg synes det er feil og jeg tror at det bare er en overtro vi følger blindt».

Foto: WaterAid / Rabina Budhathoki
Foto: WaterAid / Rabina Budhathoki Vis mer

Vanningskanalen i landsbyen min

Rita Bara (15): «Dette er den lille vanningskanalen i landsbyen min. Under min første menstruasjon pleide jeg å komme hit for å bade. Jeg måtte dra hit tidlig om morgenen, til og med før soloppgang, fordi man tror at man verken skal se eller bli sett av menn under den første menstruasjonen. Siden det pleide å være mørkt om morgenen, pleide jeg å bli redd. I mørket følte jeg meg utrygg. Jeg har en søster, og jeg kommer aldri til å la henne gå alene til dette stedet».

 Foto: Water Aid / Rita Baral
 Foto: Water Aid / Rita Baral Vis mer


Er brødre uberørbare?

Sabina Gautam (15): «Dette er et bilde av brødrene mine. Pujan til venstre, Bimal i midten og Uttam på høyre side. Under min første menstruasjon måtte jeg oppholde meg i huset til venninna mi. Jeg ble fortalt at jeg ikke fikk se mannlige familiemedlemmer. I landsbyen vår mener man fortsatt at man ikke skal ta på mannlige familiemedlemmer når man har mensen. Jeg tror ikke det hadde utgjort noen forskjell eller at noe spesielt hadde skjedd hvis jeg hadde tatt på brødrene mine. Jeg håper at de yngre søstrene mine slipper å gjennomgå de samme vanskelighetene».

Foto: WaterAid / Sabina Gautam
Foto: WaterAid / Sabina Gautam Vis mer