... jentene bestemmer

Den amerikanske presidenten er skråsikker i sin sak. Han har ikke hatt sex med Monica Lewinsky. Hun har hatt sex med ham. Hvordan er det mulig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så lenge man ikke gjennomfører vaginalt samleie, regnes det ikke som sex. Med andre ord, alt som ikke kan resultere i graviditet synes ikke å være sex, og i hvertfall ikke utroskap. Og hvis man er medlem av et trossamfunn og går i kirken hver søndag, er alt bra, mener lege og sexolog Haakon Aars.

DET ER FORSKJELL på folk, også når det gjelder sex. Normer, religion og samfunnsstruktur påvirker oss. Boris Jeltsins Russland opplever økonomisk og sosial kollaps, med tomme matbutikker og dårlige avlinger. Likevel har russerne mer sex enn i noe annet land i verden.

- Russerne lever i et turbulent samfunn med håpløshet, depresjoner og store omveltninger. Dessuten er samfunnet veldig mannsdominert, og misbruk av alkohol er utbredt. Sex er antagelig den eneste nytelsen de har igjen som ikke koster penger, sier Aars.

Thailand befinner seg i den andre enden av statistikken, thaiene har minst sex i verden.

- I motsetning til Russland, er Thailand et stabilt samfunn. De har muligens et roligere syn på seksualitet i sin kultur, mener Aars.

FRANSKMENN HAR ET greiere forhold til sex og tilsynelatende et avslappet syn på utroskap. Mange menn har flere elskerinner i løpet av ekteskapet uten at det ser ut til å bli oppstyr av den grunn. Konene aksepterer det, det gjør folk flest også.

- At Mitterand hadde en elskerinne var helt uproblematisk. Også det faktum at hans kone, elskerinnen og barna sto side om side ved graven, tok folk på strak arm. Flere elskerinner regnes som en fjær i hatten, et tegn på at mannen er en god elsker, sier Aars.

Syd-europeiske menn har åpent skjortebryst, latinske rytmer i blodet og ild i blikket. Men statistikkene viser at spanjolene har minst sex av alle i Europa.

- Det er en utbredt machokultur i latinske land. Menn skal være pågående og ha konstant ereksjon. Kvinner skal være vakre og erotiske. Men - de skal ikke vise seksuelle følelser og skal være umulig å få til sengs før bryllupsnatta, sier Haakon Aars.

SALSA OG FLAMENCO dirrer av lidenskap, mens det ikke er noe erotisk over tradisjonell norsk reinlender. Likevel har nordmenn mer sex enn spanjolene. Vi har også et åpnere og ærligere forhold til seksualitet.

- Spania er et katolsk land der seksualiteten er styrt og undertrykt. Derfor tar de lidenskapen ut gjennom ting som musikk og dans. I Norge har vi ikke et slikt behov, sier Aars. Han viser til at likestillingen er kommet mye lenger, at kvinners seksualitet er mer verdsatt.

- Vi er opptatt av å ha det bra, både i forhold til seksualitet og til hverandre. Sex er ikke lenger så mytebelagt i vårt samfunn.

Dessuten er det mye som tyder på at mørketiden i nord gir inspirasjon til mer seksuell aktivitet.

- Vi har jo mye tid til overs om vinteren. Den tiden bruker nok mange til sex, sier Aars.

TABUENE FORSVINNER, åpenheten er større og vi eksperimenterer mer. For 30 år siden var det ikke en eneste pisk eller blank lakkbukse å få kjøpt i Norge. I hvert fall ikke over disk.
- Behovet for spesielle former for sex eksisterte for 30 år siden også, men da var det ingen som turde å snakke om det, enda mindre gjøre noe med det.

Gjennom hele historien har for eksempel heterofile hatt analsex fordi man da hverken blir gravid eller mister møydommen. Men det er først i de senere åra at vi snakker om det. I en undersøkelse fra Canada svarte 25 prosent av kvinnene i faste forhold at de praktiserte analsex.

Haakon Aars mener at hiv-epidemien har mye av «æren» for at vi i dag snakker mer åpent om seksualitet.

- Hiv-epidemien har tvunget offentlige etater, skoler og familier til å snakke om seksualitet. Vi har tatt knekken på en del tabuområder. Ungdom som er usikre på sin seksualitet prøver ut forskjellige forhold før de lander i et fast mønster. Det er lov å eksperimentere uten å bli stigmatisert.

ENDRINGER AV HOLDNINGER til seksualitet styres av jentene. Det er de som bestemmer hva som er akseptert adferd.

- Gutter skal være seksuelt pågående. Det forventes at de hele tiden prøver og flytte grensene, og det er jentene som holder igjen. Når jentene tillater mer, følger guttene opp. Over tid vil holdningene liberaliseres, forklarer Per Magnus ved Folkehelsa. Han har vært prosjektleder for den norske delen av en stor europeisk undersøkelse om sexvaner.

Det har skjedd store endringer i hele Europa. I Portugal har den seksuelle debutalder sunket drastisk fra 22 år for tyve år siden, til 18 år i dag.

- Normene blant unge har forandret seg. I Norge opplevde vi den samme endringen for rundt 30 år siden, og i dag debuterer nordmenn i 17-18 års alderen, sier Magnus.

ÅPENHET HAR OGSÅ sin pris. Angst for impotens, at størrelsen på penis ikke holder mål og at orgasmene ikke er lange nok, mange nok og hyppige nok.

- Mange får prestasjonsangst og opplever sex som en testosteron-konkurranse. Menn som jobber mye og stresser i hverdagen føler seg unormale fordi de ikke har overskudd til å ha sex med kona når han kommer hjem, sier Aars. Problemer med nedsatt lyst og evne er global. Den enorme etterspørselen etter potenspillen Viagra er et tydelig signal.

I Japan er det ikke bare børsen som faller. I følge en undersøkelse som er gjort i kjølvannet av potenspillen, sliter japanske menn mest med impotens.

- De lever i et stresset samfunn hvor arbeid og forpliktelser går foran alt annet. En slik livsstil går ut over prestasjonene i senga, mener sexolog Elsa Almås.

Minst problemer med sviktende ereksjon har brasilianerne. Almås mener at kulturen og holdningen til livet er medvirkende årsak der også. Mindre stress og karrierejag ødelegger kanskje mer for sexlivet enn man er villig til å innrømme.