- Jentene ble slått med gjenstander som skulle skape mest mulig smerte

2500 barn misbrukt ved katolske barnehjem og skoler i Irland.

TATT FOR LANG TID: John Kelly, et av de mange irske overgrepsofrene, ser gjennom den ferske rapporten under dagens pressekonferanse. Rapporten fastslår at mange av de tidligere beboerne og elevene ved de katolske institusjonene, som er i dag er fra 50 til 80 år, har blitt påført store psykiske skader som følge av det utstrakte og langvarige misbruket. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
TATT FOR LANG TID: John Kelly, et av de mange irske overgrepsofrene, ser gjennom den ferske rapporten under dagens pressekonferanse. Rapporten fastslår at mange av de tidligere beboerne og elevene ved de katolske institusjonene, som er i dag er fra 50 til 80 år, har blitt påført store psykiske skader som følge av det utstrakte og langvarige misbruket. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): «Barna levde i frykt, fordi de ikke visste hvor og når det neste overgrepet skulle komme», er konklusjonen i en omfattende irsk rapport som har sett på forholdene ved barnehjem og skoler drevet av den katolske kirken i landet. En spesialkommisjon har de siste ni årene jobbet med å etterforske påstandene om utstrakt misbruk av barn og unge ved barnehjem og skoler drevet av ulike katolske ordener i Irland.

Rapporten, som på forhånd var spådd å ryste hele den katolske verdenen, ble i dag publisert på kommisjonens hjemmeside.

Etterforskerne har gått tilbake 60 år i tid og snakket med flere enn 2500 av overgrepsofrene som befant seg i kirkens varetekt fra 40-tallet og fram til de fleste institusjonene ble stengt på begynnelsen av 90-tallet.

Institusjonene som kommisjonen har gransket siden 2000, inkluderer anbringelses- og oppdragelsesanstalter, barnehjem, spesialskoler for barn med funksjonshemninger og vanlige skoler.

Systematisk misbrukRapporten, som er på 2 600 sider, slår fast at utstrakt misbruk av barn og unge foregikk daglig ved de mer enn 250 kirkedrevne institusjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer