- Jentene ble slått med gjenstander som skulle skape mest mulig smerte

2500 barn misbrukt ved katolske barnehjem og skoler i Irland.

TATT FOR LANG TID: John Kelly, et av de mange irske overgrepsofrene, ser gjennom den ferske rapporten under dagens pressekonferanse. Rapporten fastslår at mange av de tidligere beboerne og elevene ved de katolske institusjonene, som er i dag er fra 50 til 80 år, har blitt påført store psykiske skader som følge av det utstrakte og langvarige misbruket. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
TATT FOR LANG TID: John Kelly, et av de mange irske overgrepsofrene, ser gjennom den ferske rapporten under dagens pressekonferanse. Rapporten fastslår at mange av de tidligere beboerne og elevene ved de katolske institusjonene, som er i dag er fra 50 til 80 år, har blitt påført store psykiske skader som følge av det utstrakte og langvarige misbruket. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): «Barna levde i frykt, fordi de ikke visste hvor og når det neste overgrepet skulle komme», er konklusjonen i en omfattende irsk rapport som har sett på forholdene ved barnehjem og skoler drevet av den katolske kirken i landet.

En spesialkommisjon har de siste ni årene jobbet med å etterforske påstandene om utstrakt misbruk av barn og unge ved barnehjem og skoler drevet av ulike katolske ordener i Irland.

Rapporten, som på forhånd var spådd å ryste hele den katolske verdenen, ble i dag publisert på kommisjonens hjemmeside.

Etterforskerne har gått tilbake 60 år i tid og snakket med flere enn 2500 av overgrepsofrene som befant seg i kirkens varetekt fra 40-tallet og fram til de fleste institusjonene ble stengt på begynnelsen av 90-tallet.

Institusjonene som kommisjonen har gransket siden 2000, inkluderer anbringelses- og oppdragelsesanstalter, barnehjem, spesialskoler for barn med funksjonshemninger og vanlige skoler.

Systematisk misbruk
Rapporten, som er på 2 600 sider, slår fast at utstrakt misbruk av barn og unge foregikk daglig ved de mer enn 250 kirkedrevne institusjonene.

- Misbruket var systematisk og kan ikke forklares ved individuelle overgrep av personer som opererte utenfor de lovlige og akseptable grensene, står det blant annet å lese.

Barna ble behandlet mer som slaver eller fanger, enn frie individer med behov for hjelp og oppfølging.

- Fysisk avstraffelse og frykten for det bidro til å opprettholde den svært strenge kontrollen over institusjonene. Misbrukets utstrekning skapte en fryktfølelse som skolelederne mente var nødvendig for å holde orden ved institusjonene.

Rituell avstraffelse
Seksuelt misbruk var svært utbredt i institusjonene som huset gutter.

Barnehjemmene og skolene for jenter, primært drevet av ordenen «Nådens søstre», praktiserte derimot et strengt regime av fysisk avstraffelse og ydmykelser for å bryte ned jentene og få dem til å føle seg verdiløse.

- Jentene ble slått med gjenstander som var laget slik at de skulle påføre mest mulig smerte. Ingen kroppsdeler ble spart
.

Mange av barna fikk ikke lov til å ha kontakt med familiene sine og ble konstant ydmyket og kritisert av sine verger.

Rapporten stadfester også at myndighetene ikke gjorde nok for å gripe inn eller forhindre den utstrakte overgrepspraksisen.

Det er blant annet registrert en rekke klager fra foreldre som aldri ble etterforsket.

Ordenene som drev de ulike institusjonene gjorde lite for å skjule de fysiske avstraffelsene. Noe som resulterte i en rekke bekymringsmeldinger fra naboene til barnehjemmene og anstaltene, som heller ikke ble fulgt opp.

- En skamfull dag for Irland
Da rapporten ble lagt frem ved Conrad Hotel i Dublin i dag, var stemningen opphetet. Noen av ofrene var så sinte at de ble nektet adgang til lokalet.

- Det er en skamfull dag for Irland, skal flere av dem ha uttalt når rapporten ble lagt fram, i følge Irish Times.

Den katolske kirke skal ifølge rapporten ha vært klar over at flere av prestene var tidligere sexovergripere, og at barna ble misbrukt og utsatt for gjentatte overgrep.

Barnas trygghet ble ikke tatt hensyn til, konkluderer rapporten.

Flyttet prestene
Flere enn 500 katolske prester skal ha stått bak flere tusen overgrep ved de kirkedrevne institusjonene.

Etterforskernes funn bekrefter langt på vei inntrykket av at alle disse forholdene har vært kjent både innad i den katolske kirken i Irland og i samfunnet generelt.

Kirken har de siste 15 årene fått mye kritikk for å forsøke å skjule misbrukene.

De overgrepsmistenkte prestene ble flyttet fra sokn til sokn for å slippe unna forfølgelsen.

Enkelte av disse prester havnet etter hvert i Australia, der det også har vært en rekke overgrepsskandaler de siste årene.

Ingen unnskyldning
Leder av kommisjonen, Sean Ryan understreket at rapporten ikke tar hensyn til hva som ville ha skjedd med barna hvis de ikke hadde havnet på de katolske institusjonene.

Mange av barna i disse barnehjemmene og skolene var barn født utenfor ekteskapet.

Enkelte fattige familier, som ikke hadde råd til å forsørge en stor barneflokk, valgte også å plassere noen av barna i de katolske barnehjemmene.

- Når barn blir tatt inn i et slikt system, er man pliktig til å ta ordentlig vare på dem. Når de forteller om misbruk og forsømmelse, er det at de ville ha det verre utenom et svært dårlig svar, sier Sean Ryan.

Ny rapport i juli
Etterforskningsarbeidet kom i gang etter at Irlands største tv-kanal sendte en kontroversiell dokumentar i 2000.

Skaperne av dokumentaren hevdet å kunne bevise utstrakt seksuelt, fysisk og emosjonelt misbruk av barn og unge plassert under den katolske kirkens ansvar.

Til sommeren kommer nok en rapport.

 Denne rapporten skal ta for seg hvordan den katolske kirken har håndtert de mange overgrepene som ble kjent i perioden 1975-2004.

For mye makt
I 2003 tilbød den irske stat erstatning til tidligere barnehjemsbarn som hadde blitt utsatt for overgrep av den katolske kirken.

Man regnet med å betale ut nærmere 7,2 milliarder kroner i erstatning.

Dette tallet er basert på at bare 10 000 av de antatte 150 000 ofrene skulle stå fram. Flere av de tidligere barnehjemsbarna har stått fram med sine overgrepshistorier.

Til tross for at de fleste institusjonen der overgrepene fant sted er i dag lagt ned, mener mange av disse ofrene at den katolske kirken fremdeles har for mye makt i det irske samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer