- Jentene er blitt lurt

Familien i sjokk etter arrestasjonen av tre nordmenn i Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips, bilder eller informasjon du vil dele med oss? Send SMS/MMS til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring oss på +47 2400 00 00

(Dagbladet.no): Tre norske kvinnene, i alderen 17-22 år, ble mandag arrestert for å ha forsøkt å smugle 23 kilo kokain ut av Bolivia. Nå sitter de i varetekt i San Sebastian-fengselet, sammen med en av kvinnenes to år gamle datter.

Moren til den 18 år gamle jenta sier til Dagbladet at de fikk den fryktelige beskjeden i forgårs. Dattera har tilgang til telefon i barne- og kvinnefengslet hun sitter i.

- Hun sier hun har det greit. Vi er i sjokk, og er veldig redde. Nå venter vi bare på at UD skal gjøre sin jobb, sier mora.

Skittent spill

Ifølge datteras forklaring er de tre jentene uskyldige offer i et skittent spill.

- De er blitt lurt, sier mora.

De unge kvinnene ble pågrepet da de skulle dra fra den internasjonale flyplassen Jorge Wilstermann de Cochabamba i byen Cochabamba til Norge.

RISIKERER STRENGE STRAFFER: De nordmennene skal etter forholdene ha det bra i fengslet. Bolivia har svært høye straffer for smugling av narkotika. Foto: Arild Vik
RISIKERER STRENGE STRAFFER: De nordmennene skal etter forholdene ha det bra i fengslet. Bolivia har svært høye straffer for smugling av narkotika. Foto: Arild Vik Vis mer

De 23 kiloene med kokain var skjult i en dobbelt bunn på den ene kofferten som tilhørte kvinnene.

Til NRK har de fortalt at de første dagene i varetekt var verst. To av dem ble plassert på glattcelle sammen med en boliviansk kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der var det helt forferdelig. Blod og avføring på veggene. Vi ble behandlet dårlig av politiet. Det går bra med jenta (2) her, det var verre da vi satt i varetekt, sier en av kvinnene.

Vil hjelpe barnet

Den norske ambassaden i Buenos Aires ble varslet om pågripelsen sent mandag ettermiddag og har sendt én av sine ansatte til stedet. Konsulen i La Paz har også reist til Cochabamba for å bistå kvinnene.

- Våre representanter fra ambassaden i Bolivia har møtt jentene flere ganger. De sitter fortsatt i varetekt, sier Bjørn Jahnsen, pressekontakt i Utenriksdepartementet (UD), til Dagbladet.no.

- Vi har selvsagt ekstra fokus på barnet som sitter i fengsel, og vi jobber med ulike løsninger, sier Jahnsen, som ikke vil gå inn på hva de gjør konkret for å få den vesle jenta ut av fengsel.

- Vi har tett kontakt med de pårørende. Jentene har det etter forholdene bra, men er selvsagt sterkt preget av det som har skjedd, sier han.

- Jentene er blitt lurt

I hele byen Cochabamba, der de tre norske kvinnene sitter fengslet, er det 1 449 fanger. Over 79 prosent av disse er ikke dømt. Bare 29,74 prosent soner en dom.

Bolivia, som er verdens tredje største produsent av kokain, har høye straffer for smugling av narkotika. Skulle de norske kvinnene bli funnet skyldig - og dømt - for sin befatning med de 23 kiloene kokain, risikerer de en straff på 15-20 års fengsel.

<B>SONER HER</B>: Fengslet omkranser en åpen bakgård. Bildet er tatt i 2003.