Jentene går for Gore

DETROIT, MICHIGAN (Dagbladet): Søstrene Michelle Garza (24) og Lori Womac(21) er ikke i tvil når de går til valgurnene 7.november. De stemmer på Al Gore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge serveringsdamene har vært mødre siden de var 16 år og har vokst opp i knyttnevebyen Detroits tøffeste getto. Helst ville de ha Bill Clinton en tredje periode, men de nøyer seg med Al Gore.

Mye tyder på at de kan bli skuffet 7.november. George W. Bush leder med 11 prosentpoeng på deres kandidat etter den siste tv-debatten. Og kurven til Bush ser ut til å ha lagt seg på en rett strek, mens Gore stiger og synker. Hele tiden et lite stykke under rivalens stødige ledelse. Michigan er en viktig delstat som Bush og Gore slåss om å vinne. Og et flertall av kvinnene heller mot Gore.

- Bush er ikke noe alternativ for folk som oss. Vi er fattige slitere og kjemper for å klare utgiftene, sier søstrene vi treffer på Plaka Cafe i Detroits sentrum.

Tøffe slitere

Michelle har en ektemann som passer de to sønnene på åtte og fire år inntil hun kommer hjem fra jobb. Da går han på nattskift. Lori er enslig forsørger for datteren Cecilia på fire og et halvt år. Hun har gjennomført High School mens hun jobbet og er mamma. Nå har hun to jobber, serveringsdame og assistent på et medisinsk senter, mens hun drømmer om å treffe en snill mann som kan gi henne et pusterom.

- Jeg har aldri gått på sosialhjelp, sier hun stolt.

- Og jeg elsker mannen min inntil døden, sier søsteren Michelle.

Ut av ghettoen

Begge søstrene har kommet seg ut av South West, Detroits verste getto. Jentene blir gravide tidlig og gutta havner i kriminelle gjenger. Lori havnet i en gjeng, men kom seg vekk og flyttet til forstaden Taylor hvor Michelle også har leilighet.

Michelle og Lori tilhører gruppen kvinner som stemmer Gore. De er det Gore kaller hardt arbeidende amerikanere som trenger bedre offentlig utdanningstilbud til sine barn og sykepenger som kan dekke utgifter til legebesøk og medisiner.

Lori har ingen forsikring og venter spent på om hun blir innvilget såkalt child care som er offentlig støtte til folk med minstelønn. Og Lori og Michelle er bare to av 42 millioner amerikanere som står uten helseforsikring i et system som krever mange dollar av sliterne.

Rustbeltets farligste

Detroit er fødestedet til masseprodukusjon av biler og Motown-sounden i rythm4and bluesen. Det er byen som ble grunnlagt av franske Antoine de Mothe Caddilac i 1701, men ble storby først i 1920-åra da Ford, Olds, Dodge og Chevrolet satte i gang en bilproduksjon verden ikke har sett maken til. Bilbaronene bygde gettoer til arbeiderne, og i dag er 75 prosent av Detroit svart.

Forskjellen mellom fattig og rik er påfallende, og i 1967 hadde Detroit de blodigste raseopptøyene USA hadde sett på et halvt århundre. Ingen ting ble endret selv om 40 mennesker ble drept.