Jentene kan slippe fengsel

Selv om de tiltalte jentene fra Rognan blir funnet skyldig i voldtekt, kan de slippe å sone bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Aktor Erik Thronæs mener samfunnsstraff kan være et passende alternativ for de to voldtektstiltalte 15-åringene fra Rognan. Ingen av partene ønsker ubetinget fengsel.

- Det er en straff som kan tilpasses den enkelte, og kan være en hensiktsmessig reaksjon overfor så unge lovbrytere. På grunn av tiltaltes alder vil det ikke være enkelt for retten å idømme ubetinget fengsel, sier aktor, konstituert førstestatsadvokat Erik Thronæs.

Dersom jentene dømmes for det alvorligste punktet i tiltalen, nemlig voldtekt, vil de i prinsippet kunne risikere mange år i fengsel.

Få fram konsekvenser

- Vi har ikke noe ønske om at disse jentene skal havne i fengsel. Derfor kan samfunnsstraff være en passende reaksjon, sier Tore Benson, som er bistandsadvokat for den mishandlede 16-åringen.

Samfunnsstraff ble innført i mars i fjor, og idømmes i antall timer, fra 30 til 420. Disse timene skal normalt gjennomføres i løpet av et år.

- Målet er å hindre gjentakelse av kriminalitet. Vedkommende skal være i samfunnsnyttig tjeneste gjennom for eksempel en organisasjon, eller gjennomføre et program bestående av et visst antall timer, individuelt eller i grupper. Mye handler om å få fram konsekvenser, sier Håkon Sandåker, leder for friomsorgen i Kriminalomsorgen i Nordland.

- Samfunnsstraff bør benyttes i mye større grad, men da for vesentlig eldre lovbrytere enn her, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer den ene tiltalte.

Frifinnelse

Et aktuelt alternativ kan i denne saken være domsutsettelse, på grunn av jentenes unge alder.

- Min klient vil forhåpentligvis frifinnes, sier advokat Nils Aga, som forsvarer den minst delaktige av de to tiltalte.

Den andre jenta har delvis innrømmet skyld etter å ha banket den da 15 år gamle jenta.

Jenta som er pekt ut som hovedperson bak mishandlingene, vil gjennom sivilt søksmål kunne idømmes å betale erstatning og oppreisning til 16-åringen.

- Det er et poeng for å slå fast at hun er skyldig, sier bistandsadvokat Tore Benson.

Han vil i dag kreve erstatning og oppreisning på til sammen 130000 kroner, 75000 fra den ene tiltalte og 50000 fra den andre. I tillegg kommer krav om erstatning for ødelagte klær.

PROSEDYRER I DAG: Leder for friomsorgen i Kriminalomsorgen i Nordland, Håkon Sandåker (i midten), redegjorde for samfunnsstraff i retten i Rognan-saken i går. Både aktor Erik Thronæs (t.v.) og forsvarer Nils Aga mener det kan være et alternativ dersom de to 15 år gamle jentene dømmes.