Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jentene klare til å vitne mot overgrepslegen (39)

Skal ha utnyttet 23 jenter og unge kvinner. Ble pågrepet i fjor på Norsk luftambulanse-base.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti unge kvinner vil vitne i saken mot den overgrepstiltalte legen fra Hedmark.

— Det blir ubehagelig og vanskelig for dem, men de er innstilt på å klare det, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Hun representerer til sammen 23 jenter og unge kvinner som mener de på ulike måter er blitt utnyttet av den tidligere legen.

- Det kan bli aktuelt å be om lukkede dører for alle andre enn pressen når de skal forklare seg. De opplever det som har skjedd som krenkende og ubehagelig. Etter hvert som de blir eldre, begynner konsekvensene av dette å gå opp for dem, sier Reiestad Hansen til NTB.

Flere av jentene er yngre enn 16 år. Det vil derfor bli spilt av dommeravhør av deres forklaring. Rettssaken begynner i Hedmarken tingrett mandag.

Det er ventet at jentene vil fortelle om at de fikk tekstmeldinger på mobilen av det de trodde var en ung tenåringsjente, og at de etter hvert sendte nakenbilder av seg selv.

Bistandsadvokaten varsler at hun vil be om oppreisning på mellom 30.000 og 200.000 kroner.

- Presset jentene 39-åringen ble pågrepet i oktober i fjor mens han var på jobb ved Norsk Luftambulanses base på Dombås. Han skal ha innrømmet å ha skaffet seksualiserte bilder av noen av jentene, samt forsøk på utpressing av en mannlig millionær fra Sunnmøre.

Statsadvokaten har tatt i bruk voldtektsbestemmelsen i straffeloven når det gjelder fem unge jenter tiltalte skal ha utnyttet. Legen skal ha presset dem til å utføre seksuelle handlinger med seg selv og senere overlevere bilder eller film av dette til ham.

- Jeg vet ikke om vi noen gang kommer til å få svar på hva som har skjedd med disse filmene, om hvor de har havnet. Det vil alltid ligge der som en utrygghet for jentene, sier bistandsadvokaten.

39-åringen nekter straffskyld for voldtekt.

- Det er grunn til å understreke at det dreier seg om kontakt med mobiltelefon, ikke overgrep i fysisk forstand. Spørsmålet vil være i hvilken grad man er klar over at man begår et overgrep når det benyttes mobiltelefon og piken befinner seg på et helt annet sted, sier 39-åringens forsvarer, advokat Krister Øie Braute.

Ser på trekk ved personligheten Få dager før rettssaken starter, ble tiltalen utvidet. Mannen skal ha hatt samleie flere ganger med ei jente som var yngre enn 16 år.

- Politiet jobbet kontinuerlig med denne saken, og det har vært mye informasjon. Mot slutten av etterforskningen kom det fram opplysninger som var mer konkretisert. Derfor kom dette tiltalepunktet til såpass sent, sier aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Han vurderer å legge ned påstand om forvaring i inntil ti år.

- Det er på grunn av typen kriminalitet og omfanget. Det er også ut fra trekk ved tiltaltes personlighet og vurdering av muligheten for at noe lignende skulle kunne skje i fremtiden, sier Dymbe. Han understreker at han har forbeholdt seg muligheten for å be om forvaring, men at det ikke nødvendigvis blir slik.

(NTB)