KRISEMØTE I KVELD: Rektor Britt-Marie Paulsson og oppvekstsjef Unni Strøm foran Austmarka barne og ungdomskole. Foto: Lars Eivind Bones
KRISEMØTE I KVELD: Rektor Britt-Marie Paulsson og oppvekstsjef Unni Strøm foran Austmarka barne og ungdomskole. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Jentene kom hit for et halvt år siden og gled veldig godt inn på skolen

Rektor og kommunalsjef forbereder spesiell skoledag på Austmarka i morgen etter kidnappingen av Rajana (6) og Somaja (8).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUSTMARKA (Dagbladet): De to bortførte søstrene Rajana (6) og Somaja (8) er to av 116 elever på Austmarka barne- og ungdomsskole 25 kilometer utenfor Kongsvinger sentrum.

Alt var normalt etter skoleslutt like etter klokka 14 i dag, og skolebussen plukket opp elevene før de skulle komme tilbake i kveld og ha den årlige sommeravslutningen.

Godt integrert Søstrene, som går sammen i skolens felles første- og andreklasse, har vært elever siden nyttår. Da kom de fra en annen familie til fosterforeldre og nye omgivelser.

- Det er ikke mange elever her ved skolen med utenlandsk opprinnelse. Søstrene er blitt veldig godt integrert på skolen, har mange venner og er akkurat som de andre elevene, sier skolens svenske rektor Britt-Marie Paulsson til Dagbladet.

Spesiell skoledag Sommeravslutningen er avlyst og i kveld er rektoren, kommunalsjef for oppvekst i Kongsvinger kommune og andre nøkkelpersoner samlet på skolen for å forberede onsdagen. Det blir en spesiell skoledag for alle.

- Psykologer og annet helsepersonell skal sammen med lærerne fortelle elevene i hver klasse om det vi vet har skjedd. Det er viktig at både medelever og foreldre får snakket ut og spørre om denne situasjonen, og allerede i dag varslet vi de andre foreldrene på SMS og la ut informasjon på et felles nettsted for skolen og dens brukere, sier kommunalsjef for oppvekst i Kongsvinger kommune, Unni Strøm, til Dagbladet.

Av hensyn til taushetsplikten kan hun ikke opplyse noe om forholdene som førte til at de to jentene med familiebakgrunn fra Tsjetsjenia havnet i hennes kommune ved årsskiftet.

- Men skolen har ikke fått beskjed i forkant om noen ekstraordinære sikkerhetstiltak, sier Strøm.

AKSJON: Politiet slo i kveld til mot leiligheten til Mansur Mahashev på Oslo øst. Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak
AKSJON: Politiet slo i kveld til mot leiligheten til Mansur Mahashev på Oslo øst. Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak Vis mer

Rektor Paulsson har bare ett stort ønske.

- Jeg håper at alt går bra og at jentene kommer tilbake hit, sier hun.
Etterlyst Hedmark politidistrikt valgte i dag å etterlyse de to tsjetsjenske jentene og den mistenkte faren med navn og bilde.

- Vi holder på å gjøre vitneavhør i saken, og har blant annet fått forklaring fra fosterforeldrene. Vi har også fått en rekke tips fra personer som mener de kan ha sett bortføringsbilen, sier politiadvokat Irene Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt.

Politiet ber folk om å ringe inn tips på telefonnummer 62 53 90 00.

BORTFØRT: På denne holdeplassen i Masterudveien i Austmarka ble jentene bortført. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BORTFØRT: På denne holdeplassen i Masterudveien i Austmarka ble jentene bortført. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FORHINDRET FOSTERFORELDRENE: Mansur Mahashev etterlyses, etter at han skal ha bortført barna sine. Foto: Politiet
FORHINDRET FOSTERFORELDRENE: Mansur Mahashev etterlyses, etter at han skal ha bortført barna sine. Foto: Politiet Vis mer