Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jentene som ble glemt: Da Taliban kom inn på skolebussen i 2012, traff kulene også Kainat (17) og Shazia (16)

Dette er deres historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nobelprisvinner Malala Yousafzai møtte i dag sine venner Shazia Ramzan (16) og Kainat Riaz (17) i lobbyen på Grand hotel i Oslo.

For bare to år siden satt de tre sammen på skolebussen, på en helt vanlig tirsdag, da en maskert mann fra Taliban kom inn og prøvde å drepe dem.

Malala var en modig 15-åring. Og hennes to venninner ble offer for hennes mot.

- Det er det vanskeligste jeg har vært gjennom, men nå er jeg her med min venn Malala og jeg studerer i Storbritannia. Jeg har nå muligheten til å få utdanning, sier Kainat Riaz (17) til Dagbladet.

Fire skudd Den skjebnesvangre dagen i 2012, kom en maskert mann inn på skolebussen. «Hvem er Malala?», ropte han. Ingen av jentene sa noe, før mannen fyrte av et skudd som traff Malala på venstre side av hodet.

Kulen boret seg gjennom halsen og ut gjennom skuldra, før Malala falt sammen i fanget på en skolevenninne. Shazia Ramzans skrek ut, og ble skutt to ganger. En gang i skuldra, og en gang i hånda.

FØRSTE MØTE: For første gang møter Malala Yousafzai den pakistanske jenta Kainat Soomro, som ble gjengvoldtatt som 13-åring. I dag kjemper hun også for kvinners rettigheter, og er Malalas gjest i Oslo. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
FØRSTE MØTE: For første gang møter Malala Yousafzai den pakistanske jenta Kainat Soomro, som ble gjengvoldtatt som 13-åring. I dag kjemper hun også for kvinners rettigheter, og er Malalas gjest i Oslo. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet Vis mer

Kainat Riaz (17), som satt til venstre for henne, fikk ett skudd i skuldra.

Alle tre overlevde.

- Uten Malala og hennes kamp for utdanning for jenter, hadde alt vært annerledes. Hun endret alt i Swatdalen, og ting er mye bedre nå, sier Kainat Riaz til Dagbladet like etter pressekonferansen med venninna Malala Yousafzai og inderen Kailash Satyarthi.

- Alt er mulig Et par timer tidligere, like før pressekonferansen, møtte venninnene hverandre - og Dagbladet.

- Nå er vi alle tre ambassadører for utdanning, sier Malala om sine venner.

- Vi føler alle at vi har fått tildelt Nobels fredspris, sier Kainat Riaz til Dagbladet like etter at pressekonferansen med nobelprisvinnerne var over.

PÅ BESØK I NORGE: Shazia Ramzan (16) og Kainat Riaz (17) var i dag med på pressekonferansen med fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai på Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ BESØK I NORGE: Shazia Ramzan (16) og Kainat Riaz (17) var i dag med på pressekonferansen med fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai på Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Tilbake stod de to jentene - og nær hundre pressefolk. Alle ville ha et ord med de to jentene, og deres rådgivere ba folk roe seg litt ned.

- Før var jeg en normal jente, men nå er jeg en venninne av Malala, og mitt mål er også å jobbe for utdanning for jenter. Ikke bare for jenter, men for alle barn. Hvis du har fått utdannelse, er alt mulig, fortsetter Riaz til Dagbladet.

- Viktig del av livet mitt Kainat og Shazia er to av fem jenter som er spesielt invitert til Nobel-seremonien. Sammen med seg i Oslo, har Malala nå fem unge jenter som har vært gjennom utrolige prøvelser tross sin unge alder, og som alle er opptatt av utdanning.

Dagbladet fikk i dag møte noen av jentene sammen med Malala på Grand hotel.

- Jeg fikk fredsprisen, men disse jentene er en viktig del av livet mitt. Derfor valgte jeg å invitere mine venner fra Pakistan, Nigeria og Syria, så så deres stemme også kan bli hørt, sier Malala til Dagbladet.

Da hun ble fløyet til Storbritannia for å bli operert, ble de to vennene igjen i Pakistan. De var tilbake på sin lokale skole ikke lenge etter angrepet. Mens Malala ble verdenskjent, og ikke kunne reise tilbake til Pakistan, fortsatte de to sin daglige kamp for skolegang i Swat-dalen.

- Det er det vanskeligste jeg har vært gjennom, men nå er jeg her med min venn Malala og jeg studerer i Storbritannia. Jeg har nå muligheten til å få utdanning, sier Kainat Riaz (17) til Dagbladet.

Både Kainat og Shazia har i ettertid fått stipent til å studere på Atlantic College i Wales. De to vil bli leger, før de reiser tilbake til Pakistan.

- I Pakistan er livet vidt forskjellig fra her. Så vi vil studere i England og dra tilbake til Pakistan når vi er ferdige, sier Kainat til Dagbladet.

Opptatt av skolegang De sier de har noen dager fri fra studiene nå, under oppholdet i Norge, før de forsetter på eksamenslesingen. Siden det ble klart at Malala vant fredsprisen 10. oktober, har medier fra hele verden prøvd å få tak i 17-åringen. Men hun har avslått stort sett alle intervjuforespørsler, for å få bedre tid til å jobbe med skolen.

Hennes to venninner er like dedikerte.

- Vi er veldig opptatt med å studere, men ser hverandre kanskje sånn hver tredje eller fjerde måned. Jeg er veldig glad for at vi har blitt invitert til Norge og får overvære at Malala får prisen, sier Shazia til Dagbladet.

- Vært gjennom utrolige traumer Sammen med de tre på hotellet, var også pakistanske Kainat Soomro (21). Hun sto fram som voldtektsoffer etter hun ble voldtatt av flere menn som 13-åring. De skal ha holdt henne fanget i flere dager i Pakistan, og siden har hun kjempet for rettferdighet.

I NORGE:  Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ankommer Nobelinstituttet for pressekonferansen Blir tatt i mot av Geir Lundestad og Torbjørn Jagland. Foto: Hans Arne Vedlog    // Dagbladet
I NORGE: Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ankommer Nobelinstituttet for pressekonferansen Blir tatt i mot av Geir Lundestad og Torbjørn Jagland. Foto: Hans Arne Vedlog // Dagbladet Vis mer

- Hun er en veldig modig jente. Hun har vært gjennom utrolige traumer, men står fortsatt støtt som et fjell. Vi vil at hennes stemme nå skal bli hørt verden over, sier Malalas far Ziauddin Yousafzai til Dagbladet.

Malala møtte den pakistanske 21-åringen for første gang i Oslo i dag, og sier denne prisen er til alle de jentene som kjemper med henne.

- Vi støtter alltid Malala. Vi er fire nå, men vi vil få med oss millioner av folk som skal kjempe så alle barn får gått på skole, sier Shazia Ramzan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media