Jentene tar innpå gutta

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskerne slår fast at antallet selvmord og selvmordsforsøk blant jenter her i landet er økende. Mer bruk av voldsomme metoder som gir rask død, utgjør økningen.

I boka «Selvmord - et personlig og samfunnsmessig problem», som kom ut nå i høst, slås det fast at på begynnelsen av 1970-tallet ble over 70 prosent av selvmordene blant jenter begått ved hjelp av forgiftning. I 1997 var dette endret til en klar overvekt av henging, 56 prosent, mens bare 14 prosent hadde benyttet forgiftning. Jenter i aldersgruppa 15 til 19 år har i økende grad tatt i bruk skytevåpen som selvmordsmetode.

Det er også i denne aldersgruppa en finner flere selvmordsforsøk enn for noen år tilbake. En undersøkelse som er utført i Sør-Trøndelag, viser en fordobling på fem år. I 1995 forsøkte 12 jenter i aldersgruppa 15 til 19 år å ta livet sitt i Sør Trøndelag. I 1999 var tallet økt til 23. Denne økningen anses å være representativ for hele landet.

I Danmark viser ferske tall fra Center for Selvmordsforskning at hver sjette jente i 8. og 9. klasse har forsøkt å begå selvmord.

Psykiater Berit Grøholt ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri har avdekket at blant 100 unge innlagt på sykehus etter selvmordsforsøk i Oslo og Akershus var jentene i stort flertall, nær sju jenter for hver gutt. De fleste hadde brukt medisiner.

- Gutter har en rolleforventning om å være aktive og handlingsorienterte, derfor har de tradisjonelt valgt mer voldsomme selvmordsmetoder. Men jentene kommer etter, også der. Faktisk skyter norske jenter seg oftere enn jenter i andre europeiske land, sier Grøholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer