Jentene til Jens

Tenk at småpikene får være med til Soria Moria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte valgnatta da Carl I. Hagen med sitt bredeste glis gratulerte «Jens og venninnene hans». Alle lo av hans tilsiktede frekkhet. Det er lett å være overbærende på en slik natt overfor en mann som med nasal presisjon uttaler t-en i partiet, men glemmer fremskrittet.Men dagen etter dukket «venninnene» opp i kommentarer og reportasjer i alle aviser. Politiske journalister syntes åpenbart det var en passende beskrivelse av to partiledere som er i ferd med å danne regjering. Jens og venninnene hans hørtes mye artigere ut enn det kjønnsnøytrale de rødgrønne.

Når venninner er forslitt, kan de bare slå opp i synonymordboka. Frustrerte fruer er allerede brukt av opposisjonen, men Kristin Halvorsen og Åslaug Haga kan for eksempel være lillesøstrene til storebror Jens, og på Soria Moria må de selvfølgelig forfremmes til prinsesser. Soria Moria slott, prinsesser? Skjønner? Ganske fiffig. Da er vel Jens ridderen på den hvite hesten som redder jomfruene i nød. Her i Dagbladet er vi republikanere og nøyde oss i gårsdagens oppslag med å kalle dem «Jens og jentene». Det er allitterasjon, ikke sant? Mer formelt kunne vi kalt dem «Stoltenberg og småpikene», men det ble for langt.Blondinene så uansett fortryllende ut der de strålte i henholdsvis rødt og grønt ved siden av sjefen i mørk dress. Det er jammen hyggelig av ham å ta dem med på råd når det likevel er han som skal bestemme det meste. For sikkerhets skyld har SV sendt med noen voksne som kan passe på Kristin Halvorsen og beskytte henne mot storebror, så han ikke rapper alle godsakene hennes. I Senterpartiet lever de farlig. Partiet har sendt tre jenter alene til fjells.

Journalistenes ordvalg skal reflektere styrkeforholdet mellom de tre partiene. Det er bevisst. Men når to voksne, mektige kvinner blir redusert til venninner, prinsesser og jenter, er det uttrykk for et helt annet styrkeforhold. Språk er også makt. Hvilke ord pressen velger er derfor ikke likegyldig, eller tilfeldig. Noen ønsker å presentere Halvorsen og Haga som ufarlige og vimsete småjenter på tur med en beskyttende og klok storebror. Det er nedlatende, men alle ler fortsatt av det, som de gjorde overfor Hagen. Litt må jentene tåle.Haga og Halvorsen har sikkert større kjepphester å ri akkurat nå. Men det inntrykket pressen skaper har en lei tendens til å feste seg. Rundt det trekantete bordet sitter en seierherre og to jentunger. Den ene trues attpåtil med voksenopplæring i Finansdepartementet, hvis hun ikke snart lærer seg å regne.

Carl I. Hagen slapp unna med det valgnatta. Men Halvorsen og Haga tåler ikke å leve med det i fire år. Noen bør si ifra. Det blir vel Jens som må redde jentene nok en gang. Eller kanskje de er i stand til å forsvare seg selv? En artig tanke.