Jentene vil ha Jens

Tidligere har mennene vært i overvekt blant Arbeiderpartiets velgere. Men plutselig er bildet snudd. Nå er kvinnene i klart overtall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Jens Stoltenberg som fersk statsministerkandidat har Ap vunnet tilbake de velgerne som har sviktet partiet det siste året. I dagens meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK, går partiet fram med 6,8 prosentpoeng og får en oppslutning på 37,9 prosent.

Det er bortimot samme nivå som partiet hadde for ett år siden, da det fortsatt var problemer i økonomien og høy rente. Men det er langt fram til Jaglands toppnotering på 44,6 prosent i september 1998.

Ned fra gjerdet

Bakgrunnstallene viser helt klart at framgangen i stor grad skyldes at tidligere Arbeiderparti-velgere har hoppet ned fra gjerdet og slutter opp om partiet igjen.

Ap henter riktignok en del velgere også fra alle andre partier, men det er nå en betydelig mobilisering blant velgere flest.

Vet ikke-gruppen er redusert med 4,1 prosentpoeng fra forrige måned, og de fleste har gått til Arbeiderpartiet. Dessuten er det blitt færre hjemmesittere. Dette kommer også til uttrykk ved at 91 prosent av dem som stemte Arbeiderpartiet i 1997, ville gjort det samme i dag. Det er en klart høyere stabilitet enn partiet har hatt den siste tida.

Oppslutningen blant de yngste velgerne er fortsatt dårlig. Det er de middelaldrende gruppene som har strømmet til Stoltenberg. Partiet er styrket både blant velgerne med lavest og høyest inntekt. Når det gjelder geografisk fordeling er det noe overraskende at partiet fortsatt står svakt i Oslo. Men det har gjort et byks på det øvrige Østlandet og særlig i Nord-Norge.

De andre

Av de andre partiene er det bare SV som ikke har tilbakegang. Partiet står stille på 8,8 prosent, som er et relativt høyt nivå. Det må bety at Jens Stoltenberg ikke har spesiell appell til venstresida. Fremskrittspartiet og Senterpartiet går begge tilbake med 1,6 prosentpoeng, men det er selvsagt Senterpartiet dette er verst for. Odd Roger Enoksens parti er farlig nær sperregrensa. Også Venstre lever et farlig liv for tida. Med en tilbakegang på 1 prosentpoeng er det definitivt slutt på de gode målingene partiet opplevde før jul.

Kristelig Folkeparti går tilbake med 1,5 prosentpoeng og har sin laveste oppslutning siden Bondeviks og regjeringens krise for vel ett år siden.

I sum betyr det at de tre regjeringspartiene bare kan mønstre vel 16 prosent av velgerne bak seg. Det er rekordlavt. Ved valget i 1997 fikk de 27 prosent.

Så kan det selvsagt spørres om slike elendige målinger får betydning for regjeringens framtid. Må de tre partiene komme seg ut av regjeringsbygningen raskest mulig, eller vil de i det lengste håpe at regjeringsmakten gir positiv uttelling fram mot neste valg? Utfallet av gasskraftverksaken kan bli påvirket av slike taktiske vurderinger, men kan trekke i begge retninger.

Selv med en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng kan Høyre være tilfreds med denne målingen. Tidligere målinger har tydet på at det særlig er Høyre-velgerne som har strømmet til Arbeiderpartiet etter lanseringen av Stoltenberg. Dette bildet er ikke lenger så entydig.

Gasskraft

Denne målingen er tatt opp fra mandag til torsdag sist uke blant 935 velgere. Det betyr at den ikke har fanget opp eventuelle virkninger av gasskraftdebatten. Den saken ble for alvor satt på spissen torsdag ettermiddag med Arbeiderpartiets og Høyres ultimatum til regjeringen. Da kom regjeringsspørsmålet også raskt på dagsordenen.

arne.finborud@dagbladet.no

SJARMØR: -Etter at Jent Stoltenberg ble statsministerkandidat, fikk Ap flere kvinnelige velgere.