Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jentene vil tape

Det er de lavtlønte kvinnene i distriktene, lærere og sykepleiere som blir taperne hvis rammene for lønnsoppgjøret sprenges. Det mener NHO-sjef Karl Glad. Han advarer mot en særnorsk lønnsvekst og større bevilgninger til kommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er all grunn til å tro at man ikke klarer å gjennomføre den fordelingspolitikken som de fleste har sympati for, sa Glad på NHOs tariffseminar i går.

Derimot regner NHO-sjefen med at yrkesgruppene som har brutt ut av Akademikernes Fellesorganisasjon, og som ønsker mer markedsmekanisme i lønnsdannelsen i stat og kommune, vil tjene på den store etterspørselen etter kompetent arbeidskraft.

Ond spiral

NHO-sjefen viser til at lønnsveksten nå er lavere i nabolandene og at faren er stor for at Norge på ny kan komme inn i en ond spiral.

- Hvis vi ikke klarer å holde kostnadsveksten på linje med konkurrentene, som er Sverige, Danmark, Finland og EØS-området, kan vi få inflasjon og sannsynligvis også renteøkning. Den umiddelbare konsekvensen er at konkurranseutsatte bedrifter blir presset.

- De bedrifter som allerede er presset av konkurransen, er lavlønnsbedrifter med stor andel av kvinnelig arbeidskraft. De har en tendens til å ligge i distriktene. Hvis vi legger opp til en særnorsk vekst, vil det ramme denne type bedrifter, sier Glad.

Gode tider, men ...

Slik forklarer Karl Glad hvorfor de store yrkesgruppene i offentlig sektor nødvendigvis vil tape på en slik utvikling:

  • Gode tider skaper mange nye jobber.
  • De fleste jobbene skapes i de store byene.
  • Bedriftene leter etter arbeidskraft.
  • Den finner de i offentlig sektor.
  • Det offentlige må betale mer til etterspurte grupper for å holde på nøkkelkompetanse.

- Dette vil skape press på lønningene i offentlig sektor, særlig for de gruppene som klarer seg best fra før. Jeg gjetter at Akademikerne regner med at markedet vil presse lønningene deres oppover.

- Når blir det lærernes og sykepleiernes tur?

- Lærere og sykepleiere har hatt den gunstigste perioden under solidaritetsalternativet med moderate oppgjør og lavlønnsprofil.
- Hvis ikke myndighetene styrer med varsom hånd, kan presset i økonomien føre til at disse gruppene, som finansminister Gudmund Restad vil hjelpe, blir taperne, sier Glad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!