- Jentenes motebilde er en katastrofe

Utseendet har blitt viktigere og viktigere for små og unge jenters selvbilde de siste 20- 25 åra. Så kom Spice Girls. - Vi står overfor en verdikamp med katastrofeperspektiv, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De unge jentenes selvbilde er blitt seksualisert og utseendefokusert - det er en katastrofe. Hvis vi synes andre egenskaper enn utseende er viktigst, er det ille det vi ser nå, sier Raundalen.

Han sier at i kvinnesaken og i kampen for likeverd mellom kjønnene var intelligens, kreativitet og evnen til å ta omsorg for andre helt sentrale verdier.

- Nå har utseendet innhentet jentene. Er du tjukk og stygg, er du ikke verdt noe, uansett hvor intelligent og skapende du er. Noe har gått til helvete, sier han.

Slankehysteri

Han viser til skremmende rapporter fra Norge og Sverige. Problemer knyttet til slanking - anoreksi og bulimi, har nådd norske jenter ned til 11-årsalderen.

- I Sverige har hver fjerde sju år gamle jente slanket seg. Ofte er det mor som har oppfordret henne til det, sier Raundalen.

Han sier mediebildet har en del av skylden, og mener seksualiseringen av unge jenter og beundringen av det kvinnelige utseendet er en del av en medie- og mannsverden.

- De unge leser mange blader som virker selvbildeskapende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer