- Jentenes motebilde er en katastrofe

Utseendet har blitt viktigere og viktigere for små og unge jenters selvbilde de siste 20- 25 åra. Så kom Spice Girls. - Vi står overfor en verdikamp med katastrofeperspektiv, sier barnepsykolog Magne Raundalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De unge jentenes selvbilde er blitt seksualisert og utseendefokusert - det er en katastrofe. Hvis vi synes andre egenskaper enn utseende er viktigst, er det ille det vi ser nå, sier Raundalen.

Han sier at i kvinnesaken og i kampen for likeverd mellom kjønnene var intelligens, kreativitet og evnen til å ta omsorg for andre helt sentrale verdier.

- Nå har utseendet innhentet jentene. Er du tjukk og stygg, er du ikke verdt noe, uansett hvor intelligent og skapende du er. Noe har gått til helvete, sier han.

Slankehysteri

Han viser til skremmende rapporter fra Norge og Sverige. Problemer knyttet til slanking - anoreksi og bulimi, har nådd norske jenter ned til 11-årsalderen.

- I Sverige har hver fjerde sju år gamle jente slanket seg. Ofte er det mor som har oppfordret henne til det, sier Raundalen.

Han sier mediebildet har en del av skylden, og mener seksualiseringen av unge jenter og beundringen av det kvinnelige utseendet er en del av en medie- og mannsverden.

- De unge leser mange blader som virker selvbildeskapende.

Også på TV

Han peker på utviklingen i de kommersielle TV-kanalene.

- Væroppleserne på TV2 er nærmest Miss Norge-kandidater. Det ser jentene. Gutta får ikke selvbildet sitt skadd av å se Kristen Gislefoss rapportere om været, sier Raundalen.

Han mener utseendefaktoren leder rett over i at jentene skal være attråverdige.

- Og at de i framtida skal være seksuelt tiltrekkende. Men jeg har ikke nok kjennskap til forskningen på hvordan utseendefokuseringen påvirker de unges seksuelle utvikling, sier han.

Han vil ikke rette noe skyts mot foreldregenerasjonen.

- Det er vanskelig å stå alene mot motepress, sier Raundalen som mener hele samfunnet må mobilisere mot det han betegner som en tidsånd.
- Vi må ta den verdikampen. Hvis vi ikke kjemper imot, går det veldig ut over våre barn, sier psykologen.

<B>DÅRLIG FORBILDE?</B> Mel B