Jentenes sommer

Mens den formelle politikken nå drives av lett grånende herrer, har de unge damene overtatt debatten. På en arena hvor det spilles både friskt og rått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARE TAPERE GÅR I DRESS, skriver Dagens Nyheter i sin rapport fra sommerens Prét-a-Porter-messe i Paris. Det kunne vært tittelen på oppsummeringen av sommerens debatter her i Norge. Herrene har ikke dominert. Det har vært en jentenes sommer. Noen kraftutsagn står igjen etter dem fra feriedagenes oppslag og debatter:

«Per Sandberg er en sleip jævel»

«Valgerd kommer med ukristelig og hatefullt angrep på gravid kvinne»

«Muslimske kjerringer oppfører seg som lydige kveg»

De har ikke lagt fingrene imellom, verken Anne Holt, Tine Kjær, Shabana Rehman, Ine Marie Eriksen eller Inga Marte Thorkildsen. Selv om de to sistnevnte i dagens avis distanserer seg noe fra sine sterke utsagn, har de unge kvinnene nå brast inn på debattarenaen med temperament og frimodighet. I tillegg har denne sommerens mest synlige etablerte politikere vært Valgerd Svarstad Haugland, Erna Solberg og Karita Bekkemellem Orheim.

DE GRÅNENDE HERRER Stoltenberg, Petersen og Bondevik har vært på Hvaler og i Vestfold. Brune og fine har de helhjertet feriert. De har posert ved båter og på fotballbaner, med mobilen på lydløs innstilling. Det er dem vel unt. Selvsagt må politikere ha ferie. Men den tilbringes akkurat i de ukene hvor avisspalter og programflater har god plass. Da er kvikke unge damer på alerten og Carl I. Hagen sitter alltid klar i de spanske fjæresteinene med mobilen på. Slik har Hagen og damene tatt debatthegemoniet i sommer.

DE ER MEDIETILPASSET, dagens debattkvinner. Å tilrettelegge seg selv og sin sak for media ser de overhodet ikke på som noe negativt.

I begynnelsen av juli går den ellers så mediekyske Anne Holt ut i Dagbladet med raseri og skuffelse over at hun ikke får adoptere barnet ektefellen Tine Kjær bærer på. Valgerd Svarstad Haugland kommenterer og er forferdet over at Tine Kjær har latt seg inseminere i utlandet. Anne Holt svarer at hun vil beskytte barnet mot slike som KrF-lederen. Debatten ikke bare ruller videre, den stormer inn i julisommeren. Tine Kjær skriver åpent brev til Valgerd om hvordan det føles å få sin graviditet kriminalisert. Følelsene er meget sterke.

FØLELSER ER DEBATT i dag. Neste par ut i jentesommeren kastet seg også med emosjonell tyngde ut i det offentlige ordskiftet. De to unge stortingsrepresentantene i «olajakkeligaen», Ine Marie Eriksen(H) og Inga Marte Thorkildsen (SV), knuser sommerstillheten siste søndagen i juli. De flesker nådeløst til mot miljøet og arbeidet i Stortinget, mot hersketeknikker, gubber av begge kjønn og en politikk som er bedriten. Herrene får så hatten passer, Hagen, Kosmo, Lønning og Sandberg, sistnevnte karakteriseres som en sleip jævel. Etter dette fikk nok jentene kjørt seg så olajakkene passet. I en delvis ansvarsfraskrivelse over på Dagbladet i dag, ber de om godt vær med stortingskollegene foran høsten.

Det meste av det de sa blir stående. Det dreier seg om følelser, om nedlatenhet og hersketeknikker. Og månedsskiftet juli- august var det de som hersket over debatten i kongeriket.

DET ER NOE ANTIETABLISSEMENT over alle sommerens jentedebatter. Holt og Kjær gikk imot kristelighet og byråkrati, Eriksen og Thorkildsen filleristet Stortinget, mens Shabana Rehman i august skjøt løs på den intellektuelle venstresiden som etter hennes oppfatning lever i en gullfiskbolle. Utgangspunktet var at sosialantropolog Marianne Gullestad anklaget Shabana for å ta for stor plass, for å skygge for andre stemmer i innvandrermiljøene. Debatten Gullestad- Rehman sprengte en demning. Debattanter som lenge hadde hatt en koffert med synspunkter på innvandrere stående klar, fikk en anledning til å åpne den. I inneværende seinsommeruke går Shabana-debatten i alle medier.

FORMALKOMPETENTE kvinner ledet det politiske liv for ikke mange år siden. Gro Harlem Brundtland, Anne Enger Lahnstein og Kaci Kullmann Five. Nå har herrene overtatt den rollen, men makta i det myldrende, uregjerlige politiske debattlivet, den har nå de unge kvinnene overtatt. I hvert fall i årets sommeruker. Det er ikke sikkert vi skal overfortolke dette som en absolutt varig trend. Men det har vært en heidundrende sommer, jenter.