Jenter (15) kan bli voldtekts-tiltalt

TROMSØ (Dagbladet): De to 15 år gamle jentene fra Rognan som skal ha mishandlet sin venninne, risikerer å bli tiltalt etter en paragraf som har en maksimumsstraff på 21 års fengsel. Jentene er siktet for medvirkning til gruppevoldtekt og vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt uvirkelig, sier faren til en av jentene.

Det var i mai i år at fem jenter fra Rognan skal ha mishandlet sin 15-årige venninne før de solgte henne til en asylsøker for 200 kroner. Han skal så ha voldtatt 15-åringen. De grove overgrepene skjedde i et forlatt skur, på ettermiddagen, midt i Rognan sentrum. Bare to av de fem jentene var 15 år da dette skjedde, og det er bare de som kan straffes.

Statsadvokaten anser forholdet som så alvorlig at han er nødt til å sende den over til Riksadvokaten.

- Uvirkelig

- Jentene er siktet etter paragrafen som omhandler voldtekt utført av flere. Fordi strafferammen er så høy, kan ikke vi ta ut eventuell tiltale, sier statsadvokat Erik Tronæs i Nordland.

- Min datter var ikke noen pådriver. Og det er ikke sikkert at det var de to jentene over 15 år som var de verste. Men det er bare de som kan dømmes, og det oppleves svært urettferdig, sier faren til den ene av de to jentene som nå risikerer tiltale for medvirkning til voldtekt.

- Er hun klar over hva hun er siktet for?

- For henne er dette helt uvirkelig, og står overhodet ikke i samsvar med det hun opplever å ha gjort, sier faren. Han forteller at det nå går bra med datteren.

- Men det er tungt for oss alle sammen å gå og vente på en eventuell tiltale. Vi har heller ikke fått veldig mye informasjon fra politiet underveis.

Moren til en av de tre jentene på 14 år er i dag sjeleglad for at hennes datter ikke kan dømmes.

- Hun var heller ikke aktiv i mishandlingen, hun sto bare og så på, sier moren.

- Men heldigvis har hun i ettertid vist anger, og det er vi glade for.

Angrer gjør også femtenåringen.

- Det virker som om noen tror at hun og de andre jentene er i stand til å gjøre dette igjen. Det er de ikke. Min datter angrer veldig på det hun gjorde, sier faren.

Rystet bygda

Den grove overgrepssaken 6. mai i år startet som en uoverensstemmelse. De fem jentene ville gi venninna si en lærepenge. I flere timer skal de ha mishandlet henne, også seksuelt. Før de altså til slutt solgte henne for to hundre kroner til en asylsøker. Den 33 år gamle mannen er sporløst forsvunnet og etterlyses over hele Schengen.

Dagbladet møtte i går kveld fire unge jenter fra lokalmiljøet i Rognan. Alle er enige om at de jentene som har gjort udåden må gjøre opp for seg.

- De som har gjort det, må ta straffen sin, sier jentene. En av dem, Lone Norén (16), mener det som har skjedd også har skapt problemer for andre ungjenter i Rognan:- Alle vet hvem som har gjort det, og noen heter til og med det samme. Navnelikheten har ført til at enkelte jenter fra Rognan har fått trusler fra andre bygder rundt Rognan.