- Jenter bankes av unge kjærester

De er unge og tilsynelatende forelsket. Men bak fasaden opplever mange unge jenter et voldsmareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): -  Utviklingen er skremmende. Vi får flere og flere meldinger om vold mellom unge kjærester. Nå må dette tas på alvor, sier leder av Landsforeningen for Voldsofre, Margit Lømo, til Dagbladet.

Unge jenter helt ned i ungdomsskolealderen rammes av vold fra kjæresten. Mange tør ikke si fra. Noen gjør det.

Krisesenteret i Telemark får stadig henvendelser fra jenter som er blitt utsatt for vold fra kjæresten.

Trusler

-  Det er ikke sjelden at vi opplever at unge jenter kommer hit etter at de er truet av kjæresten på forskjellige måter. Først og fremst ser vi at kjæresten deres truer med at de vil ta livet av seg dersom de slår opp, at de gir dem husarrest mens de er i militæret, eller at de rett og slett slår dem, sier leder for Krisesenteret i Telemark, Nina Fredin, til NRK Telemark.

Hun understreker at kjærestevold blir mer og mer vanlig.

-  At unge begår vold i kjæresteforhold, er noe samfunnet har lukket øynene for. Volden har bare økt og økt. Dette må vi ha mer åpenhet rundt og sørge for at voldsutøverne får en umiddelbar reaksjon.

Lømo mener fysiske overgrep nærmest er blitt dagligdags.

SLÅR ALARM: Leder for Landsforeningen for Voldsofre, Margit Lømo, slår alarm. Mange unge jenter rammes av kjærestevold. Foto: Jeanette Landfald
SLÅR ALARM: Leder for Landsforeningen for Voldsofre, Margit Lømo, slår alarm. Mange unge jenter rammes av kjærestevold. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

-  Unge opplever vold via forskjellige medier. Det kan virke som mange unge synes det er akseptabelt å bruke vold, sier Lømo.

Dømt

En av de få kjærestevoldsdommene er nylig avsagt av Oslo tingrett: En 16 år gammel gutt dømt til betinget fengsel i 36 dager.

Han overfalt, sparket og slo kjæresten i et sjalusidrama ved en skole i Oslo i mai i år.

KAMPANJE: Mona Grudt, Kathrine Sørland og flere kjente modeller stilte opp for Amnesty i en kampanje mot vold mot kvinner i fjor.