Politiet slår alarm om æreskultur

Jenter blir innelåst, overvåket og truet på livet: - Det er bare toppen av isfjellet

Langt flere jenter enn vi tror, lever under en sterk sosial kontroll av familien sin. I verste fall må de bøte med livet. Det ser politiet i Oslo svært alvorlig på.

DRAPSFORSØK: Seks personer fra samme familie ble i september siktet i forbindelse med drapsforsøk på en 18 år gammel kvinne på Greverud i Oppegård. Politiets teori er at det var et æresrelatert drapsforsøk. Politiet i Oslo tror det er et langt flere jenter som ikke får leve livene sine de ønsker, enn det vi vet om. Oppegård-saken er det Øst politidistrikt som etterforsker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DRAPSFORSØK: Seks personer fra samme familie ble i september siktet i forbindelse med drapsforsøk på en 18 år gammel kvinne på Greverud i Oppegård. Politiets teori er at det var et æresrelatert drapsforsøk. Politiet i Oslo tror det er et langt flere jenter som ikke får leve livene sine de ønsker, enn det vi vet om. Oppegård-saken er det Øst politidistrikt som etterforsker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De får ikke gå ut av hjemmet etter skoletid. Å være med venner på fritida er uaktuelt. Heller ikke å delta i bursdager eller bli med på leirskole er lov. Går de i for trange klær, kan de bli låst inn på rommet i timevis. Har de guttevenner eller snakker med den mannlige læreren om leksene på Facebook, kan de bli straffet.

Lever ikke jentene opp til kulturen i familien, kan de i verste fall bli truet på livet eller bli drept.

Slik er hverdagen til langt flere jenter enn det vi er klar over, tror politiet.

Isfjellet

Så langt i år har Oslo-politiet ved Stovner-politistasjon behandlet ca. 70 henvendelser som knytter seg til æresproblematikk. Alle disse sakene er knyttet til at jenter og gutter nektes å leve livet sitt slik andre jevnaldrende kan. I de fleste sakene er grunnen til foreldrenes alvorlige begrensning av den unges frihet frykt for brudd på æreskodeksen. Det er kvinnene familien som holder familien ærbare. Kvinner bærer skammen, og mennene eier æren.

Henvendelsene kommer gjerne fra Røde Kors' krisetelefon, krisesentre, rådgivere ved skolene og kompetanseteam for tvangsekteskap. En del av disse sakene blir etterforsket som straffbar vold i nære relasjoner. I andre situasjoner jobber politiet bare forebyggende, gjennom å iverksette ulike beskyttelsestiltak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer