Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jenter drapstruet i e-post

Ida ante fred og ingen fare da hun fredag kveld sjekket e-posten sin. Der lå det et bilde av ei død jente etterfulgt av grove drapstrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKEDSMOKORSET/OSLO (Dagbladet): - Det var bare meg og pappa som var hjemme da jeg fikk e-posten, så jeg ropte på ham med en gang. Det står jo at noen skal drepe meg hvis jeg ikke sender den videre, så hvis ikke han hadde vært her, vet jeg ikke hva jeg ville gjort, sier Ida Christina Gerhardsen (14).

E-posten den norske tenåringen fikk, inneholder et grotesk bilde av ei død jente med blod rennende ut av munnen. En påfølgende tekst presenterer jenta som sju år gamle Jenna - som forteller at hun død.

«Hvis du ikke sender dette til 15 mennesker innen fem minutter, oppsøker jeg deg med en kniv ved senga i kveld og dreper deg... dette er ingen vits,» lyder trusselen.

Beryktet nettsted

E-posten er blitt sendt rundt i minst to måneder, og havnet hos Ida denne uka.

- Jeg er vant til å få kjedebrev og tullebilder på e-post, men dette var noe ganske annet. Vanligvis står det bare at du kan ønske deg noe hyggelig hvis du sender brevet til ti andre, men her skulle de drepe meg hvis jeg ikke gjorde det. Bildet av den døde jenta var også både stygt og skummelt, sier Ida.

Bildet stammer fra et nettsted som er kjent for å publisere groteske bilder av døde mennesker og barn, og Politiets datakrimsenter har flere ganger jobbet med saker som omhandler nettstedet.

Kjenner problemet

Tidligere spesialetterforsker ved datakrimsenteret Svein Willassen er kjent med at mange barn og unge synes det er gøy å gå inn på det aktuelle nettstedet og finne bilder som de siden sender videre. Han er overbevist om at politiet vil ta dødstruslene alvorlig hvis saken anmeldes.

- Jeg har ikke hørt om liknende saker før, men tror absolutt Politiets datakrimsenter vil se alvorlig på dette. Et kjedebrev kan forstås som en trussel, og man skal ikke sende sånne ting videre, sier Willassen.

Av hensyn til andre unge valgte Ida å ignorere dødstrusselen og la være å sende det groteske kjedebrevet videre. Det var likevel ingen enkel avgjørelse.

- Jeg vil jo ikke at flere barn skal bli skremt av dette, og jeg håper alle skjønner at det beste er å slette slike e-poster. Men jeg synes det er litt ekkelt òg.

Snakk med barna

Pappa Pål Gerhardsen er sjokkert over hva folk kan finne på å sende til barn.

- Jeg ble både ergerlig og fortvilt da jeg så dette trusselbrevet. Selv om Ida innerst inne vet at sånne trusler er innholdsløse, er det vanskelig å vite hvordan man skal takle det, sier Gerhardsen. Han råder derfor andre foreldre til å følge mer med på hva barna driver på med på nettet.

- Det er viktig at vi som foreldre setter oss ned og spør barna om de har kommet borti noe ubehagelig på nettet. Barna må slippe å gnage på noe de er engstelige for, sier Gerhardsen.
Etter å ha studert bildet nærmere har Ida og faren sammen kommet fram til at bildet sannsynligvis ikke viser et ekte lik.

- Det er sikkert bare ei sminket dokke, sier Ida.

- I hvert fall håper jeg det.

BRØT KJEDEN: Skolevenninnene Ida Christina Gerhardsen (14) og Rita Jeanette Dahl (14) ble begge skremt av den groteske e-posten. Rita fikk brevet først, og sendte det bare videre, mens Ida valgte å slette det.