REDD: Elisabeth Olsen har opplevd flere ubehagelige episoder om natta i Oslo. Hun ønsker derfor å ta drosje når hun skal seint hjem, men i helga kunne ikke Oslo taxi sende en bil for å hente henne. Foto: Privat
REDD: Elisabeth Olsen har opplevd flere ubehagelige episoder om natta i Oslo. Hun ønsker derfor å ta drosje når hun skal seint hjem, men i helga kunne ikke Oslo taxi sende en bil for å hente henne. Foto: PrivatVis mer

Jenter får ikke bestilt taxi om natta

Elisabeth Olsen fryktet å bli voldtatt da hun skulle gå hjem fra fest langs en mørk kirkegård. Men Oslo taxi sa de ikke kunne hente henne fordi det var natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en dobling av anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo i år, har frykten for å bli utsatt for overgrep satt seg i kroppen hos mange kvinner i Oslo.

Fikk ikke taxi Elisabeth Olsen (33) var på fest natt til søndag ved Vår frelsers gravlund i Oslo sentrum. Da hun skulle hjem i fire-tida om morgenen, ønsket hun ikke å gå langs den mørke gravlunden av frykt for å bli overfalt.

- Jeg ringte Oslo taxi for å bestille drosje til leiligheten i Akersveien der festen var, men da fikk jeg beskjed om at de ikke kjører til sentrumsnære adresser om natta, sier Elisabeth til Dagbladet.

Elisabeth fortalte da operatøren i Oslo taxi at det var mørkt og ubehagelig å gå i området, men operatøren svarte at hun måtte gå til nærmeste taxiholdeplass.

- Det var uaktuelt for meg å gå. Uansett hvilken vei jeg hadde gått fra bygården der jeg var, måtte jeg gå langs kirkegården. Det er mørkt der og kirkegården gjør det ekstra skummelt. Jeg er generelt redd så seint i detområdet der, nå hadde jeg i tillegg drukket, sier Elisabeth, som endte opp med å vente en times tid til noen andre gjester skulle forlate festen.

Ingen nye overfall Den siste uka har det vært enorm oppmerksomhet rundt overfallsvoldtekter av kvinner og i helga var det sterk mobilisering i Oslo. Takket være innsatsen var helga svært rolig i hovedstaden uten en eneste anmeldt overfallsvoldtekt.

Elisabeth reagerer på at operatøren hos Oslo taxi ikke kunne sende henne en bil, da hun ga uttrykk for at hun var redd for å gå gjennom et område hun opplevde som utrygt, med all oppmerksomheten rundt å gjøre byen tryggere for kvinner.

- Jeg synes det er rart at de ikke kunne være mer fleksible. Nå er det dugnad i Oslo, folk samler seg og går natteravn og så kan ikke Oslo taxi sende en bil til en jente som ikke ønsker å gå alene. Det er pinlig at de i disse tider mener at en jente skal gå i det området der, sier Elisabeth Olsen.

Oslo taxi kan endre praksis Oslo taxis kommunikasjonssjef Lars Dolva bekrefter at det er selskapets vanlige praksis å ikke godta bestillinger om natta.

- Årsaken til dette er at vi opplever veldig mange bomturer om natta. Når taxiene kommer fram til adressene, har ofte kunden tatt en annen bil. Adferdsmønsteret i byen er slik at vi har reservert oss mot bestillinger om natta. Denne regelen slår noen ganger uheldig ut, men det beste er at man går til nærmeste taxiholdeplass, sier Dolva.

Operatøren gjorde altså ingen feil da han nektet å sende en bil til Elisabeth Olsen, men Dolva mener at han burde tatt en skjønnsmessig vurdering og sendt en bil likevel.

- Jeg må nok kritisere vår egen medarbeider, han burde funnet en løsning for kunden siden det var såpass seint som klokka fire.

Oslo taxi og de andre selskapene er nå i dialog med politiet om hva de kan gjøre for å forhindre overfallsvoldtekter i Oslo. Dolva sier at praksisen med å nekte jenter å bestille taxi om natta kan bli endret for å øke tryggheten.