Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jenter fikk barn som 13-åringer

De trodde det var akseptabelt å gifte seg uansett alder, forteller barnevernsarbeider under dagens høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den første dagen med høringer i saken om barna som er tatt fra polygamistsekten Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, er over. Høringen skal avgjøre hvem som får omsorgen for de 416 barna som ble hentet ut fra sektens tempel.

En av de første som har avlagt vitnemål for retten, er etterforsker i barnevernet i Texas Angie Voss. Hun var med på å ta affære mot sekten etter tips om at mindreårige jenter ble giftet bort og tvunget til seksuelle handlinger.

I rettssalen uttalte sosialarbeideren at noen av barna kan ha vært så unge som 13 år da de fikk barn, melder nyhetsbyrået AP

Ingen aldersgrense på giftemål

Voss fortalte i retten at for øyeblikket har minst fem av jentene under 18 år barn, eller er gravide. Under et besøk på ranchen skal jenter ifølge sosialarbeideren ha kalt hverandre for «søsterkoner», og de skal ha gitt uttrykk for at det var akseptert å bli «spirituelt gift» med en mann uansett alder.

- De trodde at det ikke fantes noen alder da man var for ung til å gifte seg, uttalte Voss ifølge CNN.

Voss dro til tempelet for å undersøke påstandene fra 16 år gamle Sarah, som hevdet hun var blitt giftet bort til en mye eldre mann. Det er fremdeles ikke klart hvem Sarah er, og hvor hun er.

- Jeg var bekymret. Det var et skremmende og truende miljø. Jeg var redd. Jeg så menn over alt, uttalte Voss om sitt første møte med ranchen rundt tempelet.

image: - Jenter fikk barn som 13-åringer

- Handler om mishandling

Høringen i dag begynte kaotisk da 350 advokater skulle tale de over 400 barnas sak samtidig. Bare tre vitner fikk avsagt vitnemål i dag.

Et intrikat system med fargekoder skiller barna og advokatene deres fra hverandre. Spesielle aldersgrupper blir gitt ulike farger, for eksempel er barn under fire år merket rosa, og en gruppe advokater er oppnevnt for å forsvare denne gruppen med barn.

Statlige myndigheter la fram dokumenter som skal vise at 10 jenter enten ble giftet bort eller ble gravide som mindreårige. Disse dokumentene ble funnet i en safe da politiet tok seg inn på sektens område.

Under kryssforhøret av Voss ble sosialarbeideren spurt ut om en av grunnene til å fjerne barna, var sektens tilknytning til den fengslede sektlederen Warren Steed Jeffs.

Voss svarte imidlertid med at de var bekymret over det faktum at barn fikk egne barn innenfor sekten.

- Dette handler ikke om religion, men barnemishandling, uttalte hun.

- Problemene knyttes til alle

Talsmenn for sekten har uttrykt sin bekymring for hvordan de svært beskyttede barna takler alt oppstyret rundt saken. Sektbarna skal ha vært svært redde for både fysiske undersøkelser og avhør, hevder noen av mødrene i sekten.

Sektens advokat Rod Parker mener at saken nå gjelder kirken, og ikke enkelttilfeller, når det er så vanskelig for de enkelte familiene å bli hørt.

- Staten forsøker å knytte alle familiene til problemene, eller de antatte problemene, til noen få familier, sier han på en pressekonferane etter at høringen ble avsluttet for dagen.

Denne saken er en av de største av sitt slag i USA. Den omfatter barn fra 6 måneder til 17 år. Omkring 100 barn involvert i saken er under fire år.

MYE MEDIER: Det er stor interesse for saken, som er USAs største omsorgssak regnet etter antall barn noen sinne.
FLERE KONER: Sekten mener flerkoneri er den rette måten å leve sammen på. Staten prøver å bevise at også mindreårige jenter er blitt giftet bort til menn i sekten.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media