Jenter i kø for å lære

Nesten to millioner barn og unge i Afghanistan gledet seg over at skolene åpnet i går. Jentene har ikke vært på skolen siden 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærerne i landet har enda ikke fått betaling. En rekke av skolebygningene mangler tak, eller har kulehull i veggene. Men det stoppet ikke de mange håpefulle lærerne og barna i det krigsherjede landet går.

Den lille åtteåringen Saghar hadde fått seg en ny ryggsekk for anledningen. Saghar har hatt privatundervisning de siste tre månedene og kan allerede lese.

- Jeg vil bli lege. Det er viktig å kunne lese, sier hun veslevoksent til AP.

Rørt til tårer

Lederen for Afghanistans overgangsregjering, Hamid Karzai, var med på åpningsseremonien på Amani High School i Kabul. Rørt til tårer hadde han problemer med å uttrykke hvor glad han var for at landets barn igjen skal få utdannelse.

- I dag er vår nasjon rørt til tårer. Ikke av sorg, men av glede. Våre barn er de smarteste og mest velkledde barna i verden. De er verdens beste barn, sa han til trampeklapp.

Lang vei

I tillegg til at landets jenter ikke har fått utdannelse siden Talibans inntog i 1996, har en rekke skoler vært stengt siden 1992 på grunn av krigen mot russerne.

Men veien fram mot utdannelse for alle er lang. Mer enn to millioner barn i Afghanistans grisgrendte strøk har ingen skolemuligheter fordi skolebygningene er ødelagt av krigen. En rekke av lærerne har også flyktet fra landet.

Halvparten av Afghanistans skoler ble ødelagt under Taliban.

IKKE SKOLETRØTTE: Denne jenta fulgte observant med på undervisningen i Mazar-e-Sharif på sin første skoledag.