Jenter i nord tordner mot Jens

VADSØ (Dagbladet): - Vi må vise Jens at det er her vi vil leve, bo og la en ny generasjon finnmarkinger vokse opp, er den klare meldingen fra jentene bak «Folkeopprøret for Finnmark».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg skulle etter planen deltatt på et stort folkemøte i Finnmark i kveld. En infeksjon i de øvre luftveier har imidlertid satt en stopper for det, og møtet er foreløpig utsatt.

Men når Stoltenberg kommer til Vadsø på et seinere tidspunkt, vil han bli møtt av finnmarkinger som vil tordne mot det de opplever som rasering av velferdstilbud og service - og en storstilt avvikling av offentlige arbeidsplasser.

Finnmarks-folket vet det er langt til Oslo og vanskelig å bli hørt. En gjeng opprørske jenter lover derfor klar finnmarkstale når sjefen sjøl kommer på besøk. For fiskerifylket Finnmark trenger flere bein å stå på.

Tilbud borte

- De siste seks åra har rundt 1000 offentlige arbeidsplasser blitt borte i Finnmark. Statens vegvesen. Posten. Forsvaret. Skattekontor. Aetat. Alle har hatt rene massakrer. Og nå er de «kloke hodene» i gang med enda en ny runde. Det dreier seg om en massiv sentralisering vi holder Ap ansvarlig for. Vi må få Jens til å forstå hva dette handler om, og at vi ikke lenger kan godta at alt rives vekk under beina våre, sier Mette Westlie.

Hun er en av initiativtakerne bak spontanaksjonen «Folkeopprøret i Finnmark». Den ble startet for en måned siden og har fått bred støtte.

- Vi er luta lei av festtalene om bosetting i hele landet. Det er bare ord, ord, og atter tomme ord, sier Westlie.

Hun anklager Ap for å pynte på sannheten etter at smertefulle «omstillingsprosesser» er fullført.

- Ta Vardø: Så snart forskere gikk inn i materien, viste det seg at «slakten» av arbeidsplasser i byen hadde mye større følger for lokalsamfunnet enn det noen kunne ane, sier Westlie.

Var tilskuere

- De siste fem åra har 17 av 19 kommuner i Finnmark hatt sterk nedgang i folketallet. Tynt befolkede områder er nødt til å tape når alt styres etter bedriftsøkonomiboka, mener Westlie.

- Kan ikke dette avfeies som nok en sytekampanje fra nord?

- Det er talemåter fra folk som aldri har tatt oss på alvor. Når ble det syting å være glad i hjemplassen sin? spør Mette Westlie.