Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jenter kommer tidligere i puberteten

Antallet jenter som får behandling mot for tidlig pubertet er tidoblet siden 1996.

TIDLIGERE MODNE: En dansk undersøkelse viser at unge jenter kommer i puberteten ett år tidligere enn for 15 år siden. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix
TIDLIGERE MODNE: En dansk undersøkelse viser at unge jenter kommer i puberteten ett år tidligere enn for 15 år siden. Foto: Sverre A. Børretzen / Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En studie utført av forskere ved Rigshospitalet i København viser at danske jenter nå kommer i puberteten ett år tidligere enn for 15 år siden.

I USA kobles problemene til økende fedme, men denne muligheten er forkastet i den danske studien, skriver DN.se.

De danske forskerne mistenker nemlig at hormonforstyrrende kjemikalier i blant annet sminke kan være årsaken.

Tidoblet
Den danske studien viser også at antallet jenter som får behandling mot for tidlig pubertet er tidoblet siden 1996. Og de yngste jentene som kommer i puberteten er bare seks år gamle.

Studien viser videre at danske jenter i 1991 var gjennomsnittlig 11 år når brystene begynte å vokse. Nå er gjennomsnittet knapt 10 år.

- Er jentene under åtte år, bør man kontakte lege, sier forskningsleder Lise Aksglæde til Politiken.no.

Hun forteller at for tidlig pubertet kan ha negative konsekvenser.

- Kommer man for tidlig i puberteten og for sent i overgangsalderen, utsettes kroppen for hormonpåvirkning gjennom flere år. Det kan øke risikoen for brystkreft, sier Aksglæde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media