-  Jenter, la far ta pappaperm

Kvinner må slutte å se på fødselspermisjonen som sin egen, mener likestillingsdirektør Long Litt Woon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Mange kvinner oppfatter fortsatt foreldrepermisjonen som sin. De ønsker ikke å gi avkall på permisjonsuker for at pappaen skal få være mer hjemme, sier likestillingsdirektør Long Litt Woon.

Dagbladet skrev i går at bare 15 prosent av norske fedre tar permisjon utover de fire ukene som er forbeholdt pappa. Samtidig viser en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at halvparten av fedrene gjerne skulle ha hatt mer. Forskerne sier det er viktig at også pappaene får ha aleneansvaret for barna.

-  Her trenger vi en holdningsendring, sier Long.

Forsker Trude Lappegård ved SSB tror det fortsatt er en uskreven regel for mange at mor skal ha størsteparten av permisjonen.

Fellesgode

-  Kvinner har, i større grad enn menn, sett at det er et gode å ha et år hjemme med barnet. Det kan være en underliggende årsak til at kvinner ikke pusher mer på for at faren skal ta deler av permisjonen, sier Lappegård.

Hun mener det er nødvendig med en bevisstgjøring om hvordan permisjonen fungerer.

-  Ni uker er forbeholdt mor, fire uker far. Utover det kan de dele permisjonen seg slik de ønsker. Dette er et fellesgode begge foreldrene har, sier forskeren.

Taper penger

For mange er det også et spørsmål om økonomi når permisjonsukene fordeles. Folketrygden gir kompensasjon for lønn opp til 341 166 kroner (6G). Tjener den som er hjemme mer, må man forhandle fram egne ordninger med arbeidsgiver for å få full kompensasjon.

-  Det er flere menn enn kvinner som tjener over dette beløpet. Derfor vil mange familier få et økonomisk tap dersom mannen velger å være hjemme, sier likestillingsdirektøren.

Dette gjelder ikke foreldre som jobber i det offentlige.

-  Menn i offentlig sektor tar oftere utvidet pappapermisjon enn menn i privat sektor. Dette henger sammen med at staten gir full kompensasjon, sier Lappegård.

Menn kvier seg

Lappegård og Long er enige i at arbeidsgiverne må ta sitt ansvar.

-  Arbeidsgiver må innse at også menn får barn. Mange ønsker å ta ut mer permisjon, men synes det er vanskelig å si det til arbeidsgiver, sier Long.

-  Det må bli mer legitimt at menn tar foreldrepermisjon, sier Lappegård.

MAMMA TOK MEST: Pappaene Magne Hansen (t.v) og Andre Starberg Kristensen (t.h) tok bare ut fedrekvoten på fire uker. Mammaene Charlotte Egeland (bak) og Marte Stene Pedersen (foran) fikk mest tid med sønnene Lukas (20 md.) og David (21 md.)